För drygt två år sedan lades närakuten på Löwet ner. I stället hänvisades patienter till den då nyöppnade närakuten på Sollentuna sjukhus.

– Genom flytten kommer vi att kunna behandla fler patienter än tidigare. Det är en satsning på vård som ligger mellan primärvård och sjukhusvård och något som behövs för att öka tillgängligheten av sjukvård, sa Carlos Hagel, verksamhetschef på Närakut Sollentuna.

Saknar närakuten

Men många Väsbybor saknar sin närakut och flera av Väsbys partier har verkat för att den ska återuppstå.

– Närakuten på Löwet är viktig för Väsbybornas trygghet. En fungerande och tillgänglig närakut i Upplands Väsby efterfrågas av många Väsbybor och av invånarna i Vallentuna och Sigtuna, säger Mathias Bohman (S), oppositionsråd i Upplands Väsby.

Och oppositionsregionråd Aida Hadžialić (S) hakar på.

– Oavsett var du bor ska vården finnas där för dig när du behöver den. Vård ska ges i tid och efter behov, var du bor ska inte spela någon roll, säger hon.

Moderaterna i Väsby vill också ha tillbaka närakuten.

– Jag och vi i Väsbyalliansen har drivit frågan om närakut på Löwet under en längre tid. Nu kommer helt plötsligt ett socialdemokratiskt vallöfte som saknar täckning. Deras tänkta samarbetsparti Vänsterpartiet har lovat att lägga ner alla närakuter utanför akutsjukhusen. Jag tror att de flesta Väsbybor kan se igenom ett sådant löfte, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Handslag om buss 565

Enligt Mathias Bohman har Socialdemokraterna i regionen även ett handslag med Socialdemokraterna i Upplands Väsby om att på nytt starta buss 565 och buss 565X, om partiet vinner valet i region Stockholm.

– Nedläggningen av buss 565 och 565X var ett hårt slag mot många Väsbybor och mot företagen. Jag är både stolt och glad över detta viktiga handslag, säger Mathias Bohman.

Moderaterna vill också ha tillbaka snabbussen mellan Bredden och Stockholm city.

– När det kommer till busslinje 565 så har vi år efter år påtalat att bussen ska vara kvar. Att linjen nu inte finns kvar är beklagligt. Men jag vet också att det görs hela tiden omprövningar beroende på behovet och de resurser som finns, säger Oskar Weinmar.