S-löfte inför valet: Bygg ett nytt närsjukhus i Handen

I ett utspel inför höstens val i Region Stockholm lovar Socialdemokraterna att bygga ett nytt närsjukhus i Handen. Det menar man skulle göra vården mer tillgänglig för 175 000 stockholmare.

  • Publicerad 06:00, 9 jun 2022

Det nya sjukhuset nära pendelstationen i Handen, som Socialdemokraterna vill bygga om de kommer till makten efter höstens val, är tänkt att innehålla bland annat gynekologmottagning, närakut och äldreomsorg. Detta var Dagens nyheter först att berätta om.

Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) säger till Mitt i att det nuvarande närsjukhuset i Haninge har näst sämst skick av alla regionens vårdlokaler, enligt regionförvaltningens bedömning. Därför anser hon och partiet att man måste göra något åt det.

– Det saknas även akutkapacitet, stärkt primärvård och specialistvård. Behovet måste styra och när det finns ett stort behov behöver politiken ta det ansvaret och tillgodose det, säger hon.

Hon menar att ett nytt närsjukhus skulle stärka vårdkapaciteten för 175 000 personer i området. Men vad som händer med det nuvarande sjukhuset är inte helt planlagt.

– Planen är att bygga ett nytt sjukhus och modernisera. Vi får återkomma till vad de gamla lokalerna kan användas till. Ofta är det dyrare att renovera än att bygga nytt, så vi ser det här som mer ekonomiskt, säger hon.

Enligt Socialdemokraternas beräknas det sjukhuset kosta mellan 500 miljoner och en miljard kronor. Om partiet kommer till makten i regionen är planen att sjukhuset ska stå färdigt under 2027 eller 2028.

Gamla sjukhuset kan bli bostäder

Kommunstyrelsens ordförande i Haninge, Meeri Wasberg (S), ställer sig positiv till sina partikollegors plan för ett nytt sjukhus. Hon säger att den planerade platsen, mitt emot Haningeterassen och bussterminalen, där det i dag är parkeringsplatser, är passande och redan har en detaljplan för sjukhusändamål.

– Om regionen ser till att det byggs sjukhus är kommunen beredd att planera om fastigheten där dagens sjukhus ligger. Det skulle öka värdet på fastigheten vilket även ger en positiv ekonomisk effekt, säger Meeri Wasberg.

Vad skulle det kunna bli på platsen där det nuvarande närsjukhuset ligger?

– Utifrån stadsutvecklingsplanen skulle jag kunna tänka mig att det är bostäder i första hand som är tanken. Men det förutsätter att det kommer ett nytt sjukhus.

Meeri Wasberg säger att Haninge behöver ett nytt sjukhus av flera anledningar. Dels för att det är utpekat som en regional stadskärna men också för att stärka tillgång till vård i östra Södertörn.

– Vi kan se att tillgången är ojämnt fördelad över hela regionen i dag. Många av våra invånare, och kanske ännu mer Nynäshamn, har oproportionerligt långt för att få den hjälp de behöver.