S: Låt skilda föräldrar dela på förskoleavgiften

I dag skickas fakturan för förskoleavgiften till den förälder där barnet är folkbokfört. Men det vill Socialdemokraterna ändra på. – Det är inte den vårdnadshavare som har barnen hos sig som ska agera kronofogde, säger Kadir Kasirga (S).

  • Publicerad 11:45, 19 maj 2020

Separerade föräldrar i Stockholms stad ska få dela på förskoleavgiften, det tycker Socialdemokraterna som lämnat in en motion i frågan.

– Det är framför allt en jämställdhetsreform. Det handlar om att anpassa förskolesystemet efter de familjekonstellationer som finns i samhället, säger Kadir Kasirga (S), oppositionsborgarråd med ansvar för skolfrågor.

Vill underlätta för föräldrar

Förslaget är att separerade föräldrar med behov av barnomsorg ska få varsin placering för sitt barn på samma förskola. På så sätt kan de själva bestämma över vistelsetid och få varsin faktura.

– Barn är oftast folkbokförda hos mamman och bland många separerade blir det konflikter om vem som ska betala avgiften. Men det är inte den vårdnadshavare som har barnen hos sig som ska agera kronofogde, säger Kadir Kasirga.

Kadir Kasirga (S). Foto: Anna Z Ek

Enligt förslaget ska separerade föräldrars inkomst prövas var för sig och anpassas enligt reglerna. Eventuella andra inkomster i hushållet, som bonusföräldrar kommer inte att räknas in, enligt Kadir Kasirga.

– Den här modellen underlättar. Framför allt ska det bli lättare för separerade föräldrar som inte kommer överens.

Skolborgarrådet: ”På tiden”

Motionen tas upp i utbildningsnämnden den 28 maj och ska sedan klubbas i kommunstyrelsen. Men skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) är positiv till förslaget.

– Jag tycker att det här verkligen är på tiden. Som feminist tycker jag att man ska dela på föräldraansvaret. Det är en rättvisefråga. Vi borde ha gjort det långt tidigare.

När förslaget kan bli verklighet vågar Isabel Smedberg-Palmqvist inte lova.

– Det är en viktig fråga. Så snart som möjligt. Hur det praktiskt ska gå till får förvaltningen utreda.

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L). Foto: Pekka Pääkkö

Kadir Kasirga är glad över att höra att förslaget får tummen upp över partigränsen.

– Det glädjer mig verkligen att vi kan hitta gemensamma frågor som vi kan genomföra tillsammans. Jag hoppas att förslaget kommer att gå igenom. Skolborgarrådets tyckande är jätteviktigt i den här frågan.