Från vänster Catherine Wilson (C) , Stefan Bergström (C) Johan Storåkers (L), Nina Lundström (L), Beatrice Kindembe (S) och Peter Schilling (S). Foto: Anders Ekström

S, L och C tar över i Sundbyberg

Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet tar över styret i Sundbyberg under den kommande mandatperioden. Moderaternas gruppledare Mikael T. Eriksson kallar det nya styret "svagt och märkligt".

  • Publicerad 09:46, 9 nov 2018

Det nya styret presenterades vid en presskonferens på fredagsförmiddagen. Förhandlingarna om hur Sundbyberg ska styras de kommande fyra åren har pågått sedan valnatten. För några veckor sedan dök det upp tecken på att C och L var på väg att lämna den koalition med MP, KD och M som styrt Sundbyberg de senaste åren. På fredagen blev det definitivt.

– Liberalerna har kommit fram till att det är i det här mittenstyret som vi får mest utrymme för vår politik, säger Liberalernas gruppledare Johan Storåkers.

Socialdemokraterna gruppledare Peter Schilling var nöjd med överenskommelsen:

– Vi kommer att vara ett inkluderande mittenstyre där alla sundbybergare ska få vara med och förbättra vår stad.

Även Stefan Bergström, gruppledare för Centerpartiet, talar om inkludering.

– Vi ska utveckla vår stad tillsammans med sundbybergarna och med respekt för varje skattekrona, säger han.

Det nya styret har inte egen majoritet i fullmäktige, 26 av 61 mandat räcker inte för att driva igenom en budget. Det krävs stöd av andra partier. Kommunstyrelsens nuvarande ordförande Mikael T. Eriksson ger inte det nya styret stora chanser att överleva mandatperioden:

– Det är ett svagt minoritetsstyre som kan rasa när som helst, säger han.

Han är även oroad över vad som kan hända i valet 2022 efter att C och L bytt sida:

– Det kan drabba Alliansen som helhet. Många borgerliga väljare som la sin röst på C och L känner sig säkert svikna. Det kan slå tillbaka om fyra år.

I samband med presskonferensen presenterade S, L och C ett dokument om hur man ser på Sundbyberg och vilka politiska prioriteringar man vill göra.

Sundbyberg får vänta på politisk ledning

Mandaten

Så här fördelade sig mandaten efter den slutliga sammanräkningen:
Moderaterna 15
Centerpartiet 5
Liberalerna 5
Kristdemokraterna 3
Socialdemokraterna 16
Vänsterpartiet 7
Miljöpartiet 4
Sverigedemokraterna 6

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvinnojouren befarar anstormning när restriktionerna lättar

Nyheter Få har sökt hjälp hos kvinnojouren under pandemin Fem kvinnor har mördats på tre veckor i Sverige. Hos kvinnojouren i Sundbyberg har det varit oroväckande få som har sökt stöd under pandemin. "När restriktionerna minskar väntar vi oss att fler...söndag 9/5 5:15

”Sådant här ska inte kunna ske igen”

Nyheter Anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar Kommunalrådet Johan Storåkers beklagar att inte tillräckligt har gjorts i Rissne och säger att mycket tyder på att staden har brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.lördag 8/5 15:15

Personalen larmade om fritidsgården i många år

Nyheter Ungdomar och personal fick ha på sig ytterkläderna inomhus Trots att personalen larmade om problemen under många år blev inte arbetsmiljön bättre på Hundra74:an. " Jag undrar om de hade velat sätta sina egna barn i lokalerna", säger Yerusaliem Tesfai som...lördag 8/5 15:15