Idén med projektet Samhällsbyggnadslyftet är att minska segregationen i kommunen. Detta bland annat genom att bygga fler bostadsrätter och småhus och färre hyresrätter. Beslutet om planerna för bostadsbyggandet klubbades på senaste kommunfullmäktige i den andan. Men oppositionen är mycket kritiska till beslutet.

"Det är en förödande bostadspolitik som Moderaterna i Sigtuna kommun presenterar. Vi bor i en superregion som expanderar, mitt emellan Uppsala och Stockholm. Att då planera för 34 hyresrätter per år de närmaste fem åren är en käftsmäll mot de cirka 18.000 personer som står  i bostadskön" skriver oppositionsrådet Marie Axelsson (S) i ett mail.

Majoriteten menar å sin sida att ett ensidigt byggande av hyresrätter under flera år har bidragit till segregationen.

– En av orsakerna till att vi har stor segregation i kommunen, är att det under många år ensidigt byggts hyresrätter. Detta försöker vi nu rätta till genom att öka andelen bostadsrätter och egna hem i planerna, sa kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) till Mitt i samband med beslutet.

Oppositionen tror dock att detta istället kommer att bidra till att öka klyftorna.

"Enligt vår plan för bostadsbyggande vill vi fortsätta att bygga bostadsrätter, hyresrätter, villor och radhus. Man måste utgå från människors behov. Samhällsbyggnadslyftet är inget annat än ett högerpolitiskt experiment som ökar klyftorna i kommunen. Vi vill ta ansvar för bostadsförsörjningen, det gör inte Moderaterna och jag hoppas att våra invånare genomskådar deras så kallade "samhällsbyggnadslyft", skriver Marie Axelsson (S).