Tappar stort. Järfälla kommun tappar 78 placeringar i årets upplaga av Svenskt näringsliv mätning och landar därmed på plats 132 av 290 möjliga. Solna toppar listan för 13:e gången i rad. Foto: Mikael Andersson

S-kritik efter ras i mätning om företagande

Järfälla tappar flest placeringar i länet i senaste näringslivsrankningen. Enligt Socialdemokraterna är en orsak att styret beslutat att bygga för få och för låga bostäder.

  • Publicerad 12:09, 12 okt 2020

När Svenskt näringsliv i fjol rankade var i landet det är bäst att starta och driva företag placerade sig Järfälla på 54:e plats. I år har man dalat till plats 132 bland landets 290 kommuner. Ingen annan kommun i länet har tappat så många placeringar.

Resultatet baseras bland annat på hur företagare ser på politikers och tjänstemäns attityder mot företagande.

– Företagen har gett lägre betyg på de frågorna, då brukar det sammanfattande omdömet också ges lägre betyg. Det är själva grunden till att Järfälla faller, säger Olle Karstorp, regionchef på Svenskt näringsliv.

En annan orsak är den för i år nya faktorn brottslighet/otrygghet. Enligt Olle Karstorp anser en stor andel att dessa ting påverkar ens företag negativt.

S: Expansionsfientlighet

Oppositionsrådet Eva Ullberg (S) ser allvarligt på årets rankning.

– Jag tycker att det har funnits en expansionsfientlighet och jag tror att det kan vara få som vet vad Moderaterna egentligen vill med Järfällas framtid. Det skapar oro hos företag och investerare när en politisk majoritet svajar och inte är tydlig.

Hon anser bland annat att Järfällas tillväxt har bromsats av styrets sätt att hantera bostadsbyggandet i kommunen.

– Man har tagit bort planer på bostäder i Jakobsberg och kapat antalet våningsplan i olika detaljplaner. Det är oroväckande för dem som ska få ihop kalkylen för att etablera sig hos oss och genererar i förlängningen mindre skatteintäkter.

M: Åtgärder har vidtagits

Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) tycker att kritiken mot bostadsbyggandet är irrelevant i sammanhanget. Den förra mandatperioden anser hon präglades av "bygghets".

– Det var inte vad Järfällaborna ville. Att vi har sänkt takten och bygger mer hållbart är ett beslut jag är stolt över, säger hon.

Hur ser du på mätningsresultatet?

– Självklart är jag inte nöjd. Det här är en av våra prioriterade frågor, utan företag och företagare kommer Järfälla att stanna.

Vad beror resultatet på?

– Delvis handlar det om nya kriterier i undersökningen. Hade man jämfört med tidigare år rakt av hade det inte sett ut så här.

Enligt Emma Feldman har åtgärder vidtagits för att vända utvecklingen, bland annat i form av ett servicenummer som gör det enklare för företagare att komma i kontakt med kommunen.

Sedan en tid tillbaka deltar dessutom berörda tjänstemän i en utbildning om service och bemötande av företagare. Nyligen togs även beslut om en ny och tydligare näringslivsstrategi.

– Alla insatser tar ett antal år innan man ser resultat, säger Feldman.

Om mätningen

Endast sex kommuner står för ett större ras än Järfälla i Svenskt näringslivs rankning av företagsklimat i Sverige 2020.

Tittar man på enbart Stockholmsregionen tappar Järfälla kommun flest placeringar av alla.

Ett nytt kriterium i år är brottslighet/otrygghet, en faktor som Svenskt näringsliv menar har varit avgörande för Järfällas tapp i årets mätning. Andra faktorer som drivit på raset är hur företagarna ser på tjänstemäns och kommunpolitikers attityder till företagande.

Visa merVisa mindre