Planer. Östermalmstorg skall byggas om när Region Stockholm är färdiga med renoveringen av taket till tunnelbanans biljetthall. Foto: Pekka Pääkkö

S-kravet: vänta med beslutet om Östermalms torg

Majoriteten har för bråttom med Östermalms torg. Den menar oppositionen som kommer att kräva att beslutet skjuts upp. – Det borde ha varit en mer öppen process när det handlar om en så central plats i Stockholm, säger Jan Valeskog (S).

  • Publicerad 14:27, 24 sep 2021

Den 30 september ska trafiknämnden ta beslut om hur staden ska gå vidare med Östermalms torg. Men Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd och ledamot i trafiknämnden, visste vid den här tidningens pressläggning ännu inte om det blir det omskrivna medborgarförslaget, eller något helt annat.

– Jag har inte sett det förslag som kommer läggas fram. Jag kommer absolut att kräva bordläggning och jag utgår från att de accepterar detta. Både politiker och allmänhet måste få en rimlig tid att sätta sig in i det och diskutera det. Det borde ha varit en mer öppen process i när det handlar om en så central plats i Stockholm, säger Jan Valeskog.

"Udda hantering"

Han är i första hand kritisk till själva hanteringen, att medborgarförslaget presenterats direkt för politikerna och inte, som det är brukligt, först behandlats av tjänstemän på en förvaltning.

– Naturligtvis är det så att det finns delade meningar om vilket förslag som är bäst, det hör till sakens natur. Men det här är en väldigt udda hantering – jag har aldrig varit med om det här – och jag är bekymrad över att politiker styr arbetet på kontoret på det här viset. Jag uppfattar det som att tjänstemännen på förvaltningen blir låsta av politikernas uppfattning, säger Jan Valeskog.

Jan Valeskog (S), oppositionsråd. Foto: Pressbild