TOMT. Plan fyra i Fleminghallen står fortfarande tom. Nu kräver S en oberoende granskning av kommunens hantering av ärendet. Foto: Stefan Källstigen

S kräver utredning av hanteringen av Fleminghallen

Efter Mitt i:s artikel om att kommunen betalat 6 miljoner kronor för tomma lokaler har Socialdemokraterna lagt ett förslag om att omförhandla avtalet för Fleminghallen. S kräver också en oberoende granskning av hanteringen av ärendet.

  • Publicerad 16:23, 17 jun 2021

Planen var att fritidsgården och biblioteket i Flemingsberg skulle flytta in i Fleminghallen. Men efter en tvist med hyresvärden har lokalerna stått tomma i 4,5 år. För ett par veckor sedan kunde Mitt i Huddinge avslöja att kommunen hittills betalat 6 miljoner kronor för de tomma lokalerna – och sitter fast i ett avtal till 2036.

Kommunen har betalat 6 miljoner för tomma lokaler

Efter Mitt i:s artikel har Socialdemokraterna reagerat och lagt ett förslag till kommunstyrelsen om att omförhandla avtalet för Fleminghallen. S vill att kommunstyrelsen undersöker möjligheten att omförhandla för att minska såväl längden på avtalet som kostnaderna.

S kräver också en oberoende granskning som utreder hanteringen av Fleminghallen.

– Det moderatledda styret har inte tagit sitt ansvar för Fleminghallen. Det är hög tid att få stopp på miljonrullningen, hyra ut de tomma lokalerna och presentera åtgärder för att liknande slöseri med våra gemensamma skattekronor inte ska få ske igen, säger Sara Heelge Vikmång (S), gruppledare och oppositionsråd, i ett pressmeddelande.

L: Små chanser att förhandla om

Bo Källström (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden tror att möjligheterna att omförhandla avtalet är små.

– Vi pratar om en opportunistisk fastighetsförvaltare med avkastningskrav. Om vi får igenom det vad ska vi då ge dem? Utsikterna att deras goda vilja ska uppenbara sig tror jag inte mycket på. Om de ska ge oss något måste vi ge dem något; vad skulle det vara då?

Vad säger du om kravet på en oberoende granskning av hanteringen?

– Jag har inte tagit ställning till det. Det ska beredas till nästa kommunstyrelsemöte. Jag vill invänta tjänstemännens syn på det.