S kräver haverikommission om coronautbrottet i äldreomsorgen

Sollentuna har bland de högsta dödstalen till följd av covid-19 i länet, och av de som har avlidit har över 60 procent bott på ett äldreboende. Nu kräver Socialdemokraterna en haverikommission om coronautbrottet i äldreomsorgen.

  • Publicerad 10:11, 7 sep 2020

– Siffrorna talar för sig själva, kommunen har misslyckats totalt med att skydda de äldre från smittan. Nu måste vi se till det här aldrig kan hända igen, därför kräver vi att kommunen tillsätter en haverikommission om coronautbrottet i omsorgen, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd.

Kommunledningen utvärderad

I juli genomfördes en utvärdering av Sollentuna kommuns centrala krishantering under coronapandemin. Resultatet visade att man sammantaget hanterat krisen på ett ”bra och handlingskraftigt sätt”.

Ansvariga ger gott betyg åt sin egen corona-krishantering

Någon utvärdering av hur äldreomsorgen har klarat krisen har dock inte gjorts.

– Det duger inte att bara utvärdera kommunkontorets krishantering. Vi har ett läge där alldeles för många Sollentunabor har dött på äldreboenden och inom hemtjänsten. Prio ett borde vara att gå till botten med hur det kunde ske, det är vi skyldiga Sollentunas äldre och deras anhöriga, säger Joakim Jonsson.

Krav på dagens KS-möte

Enligt den senaste statistiken från Socialstyrelsen, den 31 augusti 2020, har 95 personer i Sollentuna avlidit till följd av covid-19. Av dessa var 59 dödsfall på särskilt boende och 17 inom hemtjänsten.

Socialdemokraternas krav om att tillsätta en haverikommission kommer att läggas fram vid kommunstyrelsens sammanträde klockan 16 i dag måndag den 7 september.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24