Erika Ullberg har sträckt ut en hand, men Irene Svenonius samarbetar helst med MP. Foto: Pekka Pääkkö

S i landstinget vill styra med allianspartier

Socialdemokraterna vill ha en nystart för landstinget och friar nu till Alliansen. Men ännu har inget parti sagt ja.

  • Publicerad 04:55, 19 sep 2018

– Landstinget behöver en nystart.

Det säger landstingsrådet Erika Ullberg (S). I en debattartikel i Svd skriver hon att samarbete över blockgränserna är helt nödvändigt, och pekar på ett antal frågor där det finns en samsyn mellan flera partier, som personalpolitiken, insatser mot psykisk ohälsa och hälsoklyftorna.

Krävs att S kompromissar

Men det finns frågor som skiljer. Socialdemokraterna vill till exempel behålla Gamla Karolinska, och tycker inte att alla områden lämpar sig för att ingå i vårdvalet.

– Vi tror det går att samarbeta även i de svåraste frågorna, och det kommer att krävas att vi kompromissar. Men vi har också mycket att tillföra. Till exempel kan våra goda relationer med vårdpersonalens fackförbund vara ett positivt bidrag, säger Erika Ullberg.

Hon menar att vårdpersonalen nu förväntar sig att landstingspolitikerna tar tag i problemen och återupprättar förtroendet som arbetsgivare, så att det går att komma tillrätta med personalbristen.

Alliansen vill också samverka

Moderaterna vill inte kommentera Socialdemokraternas invit. De hänvisar till ett tidigare pressmeddelande där Alliansen skriver att de är inriktade på att ta ansvar för ledningen av landstinget, men att de vill ”söka samverkan över blockgränsen för att nå breda politiska lösningar”.

De skriver också att ”Alliansen kommer inte att medverka till att ge varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet inflytande”.

MP är favoriten

Direkt efter valet hintade finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) om att Miljöpartiet var favoritalternativet.

– Vi tror att det finns en fördel i om man antingen kan söka ett blocköverskridande samarbete i stora enskilda frågor eller om man kan hitta ett långsiktigt samarbete med ett annat parti – företrädesvis Miljöpartiet, sade hon då till Mitt i.

Miljöpartiet avböjer fortfarande att kommentera utspelet. Miljöpartiet har under mandatperioden samarbetat med Alliansen om bland annat utbyggnad av tunnelbana och höjda SL-priser.

Vill snuva SD på vågmästarrollen

Det rödgröna blocket med V, S och MP har fått 64 mandat, och Alliansen med M, C, L och KD har 70. Det finns 149 platser i fullmäktige, och Alliansen har alltså inte egen majoritet. Sverigedemokraterna, med sina 15 mandat, blir vågmästare.

– Vi vill inte ge ökat inflytande till Sverigedemokraterna. I övrigt har vi hela tiden sagt att vi är öppna för samtal med alla och är  för den konstellation som är mest handlingskraftig, säger Erika Ullberg.