På senaste kyrkofullmäktige klubbades bland annat ett höjt årsarvode för den sittande S-ordföranden Gunnar Lindgren igenom, från 31 500 kronor till 35 000 och ett höjt sammanträdesarvode för ersättarna från 375 till 750 kronor per tillfälle.

– Vi står inför ombyggnader, stora kostnader och vi tappar medlemmar. Det här är slöseri med kyrkans pengar. I stadsdelsnämnden och regionfullmäktige får en ersättare 550 kronor per mötestillfälle, säger kyrkoledamoten Carina Franke (KD), som tillsammans med övriga oppositionen varit emot höjningarna.

S: Stort arbete krävs

S har försvarat arvodena med de nödvändiga förberedelserna som krävs inför renoveringarna.

– Vi saknar underhållsplaner och har ett eftersatt underhåll. Mitt i detta finns brister att hantera, som vi menar att den tidigare ordföranden lämnat efter sig, och renoveringar som ska genomföras. Arbetet går långt utöver det vanliga ideella engagemanget, säger kyrkorådets förste vice ordförande Robert Fischer (S).

Carina Franke betonar att det inte är kyrkopolitikerna som ska renovera.

– Hade vi varit i majoritet hade höjningarna inte funnits på världskartan. Intresset för kyrkofrågorna finns i vår nomineringsgrupp. Man behöver inte locka med dessa pengar.

Oppositionen står utan presidieposter

Frustrationen hos oppositionen över den nyinrättade posten som andre vice ordförande i kyrkorådet är alltjämt tydlig. Oppositionen blev snuvad på den och står helt utan presidieposter, vilket Mitt i tidigare berättat.

– En post som vi anser inte behövs överhuvudtaget lägger S och MP ett årsarvode på 12 000 kronor på, säger Carina Franke.

Stora arvodeshöjningar på flera tusen kronor klubbades även för ordföranden och vice ordförande i kyrkans valnämnd klubbades på kyrkofullmäktige, men här var de två blocken överens.

https://www.mitti.se/nyheter/s-och-mp-tar-over-styret-av-kyrkan-i-hasselby/repulf!ooA05CAS4skGzq3kCHcYUA/