S har bestämt sig: Vill behålla Turebergshuset

På onsdag avgörs kommunhusets framtid i fullmäktige. Valet står mellan att köpa The Factory i Häggvik, eller att gå vidare med planen att renovera Turebergshuset och därefter flytta tillbaka dit. Nu meddelar Socialdemokraterna att de har bestämt sig för hur de kommer att rösta.

  • Publicerad 12:17, 8 jun 2020

– Det här är ett stort beslut som kommunen och Sollentunaborna kommer leva med länge. Vi har efter noga övervägande landat i att behålla Turebergshuset är det mest ekonomiskt ansvarsfulla och det alternativ som ger mest värde för Sollentunaborna, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd.

Beslutet om att renovera Turebergshuset togs av kommunfullmäktige i september i fjol. Men i mars 2020 visade det sig att årshyran för det nyrenoverade kommunhuset skulle bli betydligt högre än beräknat.

”Stor ekonomisk risk”

Kommunstyrelsens arbetsutskott gav då kommunledningskontoret i uppdrag att utreda alternativa lösningar, där förslaget att köpa The Factory och bygga om Turebergshuset till bostäder presenterades.

Det är dock fortfarande oklart om det är byggtekniskt möjligt, enligt Joakim Jonsson.

– Att köpa ett nytt kommunhus utan att ha en säker plan för det gamla innebär en stor ekonomisk risk som vi inte är beredda att ta i ett läge där konjunkturen vänder nedåt. Att bygga om Turebergshuset till bostäder är ett dyrt projekt som dessutom kan visa sig vara tekniskt ogenomförbart, säger han.

”Bidrar till ökad trygghet”

Kommunledningskontoret utredning visade också att det går att få ner renoveringskostnaden för Turebergshuset, vilket är det förslag S nu stödjer.

Under våren har kommunen även låtit externa parter undersöka ekonomiska och sociala aspekter av de olika alternativen.

– Vi ser också stora fördelar med att kommunhuset finns kvar i Tureberg. Utredningarna som gjorts visar att det bidrar till ökad trygghet i området och gör både beslutsfattare och kommunal service mer tillgängligt för Sollentunaborna, säger Joakim Jonsson.

Beslut fattas på onsdag

Kommunstyrelsen skulle ha fattat beslut den 1 juni, men det sköts upp till ett extra kommunstyrelsemöte som hålls före fullmäktige på onsdag, den 10 juni.

Kommunstyrelsen sköt upp sitt beslut om köp av The Factory

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här körs tusentals coronatester ut till stockholmarna

Nyheter Varje morgon köar taxibilar på det gamla mässområdet i Tureberg Varje vardagsmorgon rullar omkring 1 000 taxibilar in på det gamla mässområdet i Tureberg. En efter en glider de fram till en liten ”byggfutt”, drar ner rutan, och får en låda med hemtester och...onsdag 2/12 5:30

Tonårsföräldrar kraftsamlar för ökad trygghet

Nyheter "Alla är jättemåna om att vi ska få igång något nu" Förra veckans digitala möte om vad som kan göras i Sollentuna för att minska ungdomsvåld och otrygghet blev lyckat. Och det mynnade ut i att åtta lokala grupper ska bildas och peka på fem kortsiktiga...tisdag 1/12 15:15

Åtal: Skickade 800 kränkande sms till kvinna

Nyheter Mannen ska även ha dykt upp på hennes jobb och bytt lås i hennes lägenhet. En man i 30-årsåldern åtalas för bland annat fyra fall av ofredande, skadegörelse och egenmäktigt förfarande riktat mot en kvinna i Rotebro.tisdag 1/12 11:10