Mikael Lindström (S) fortsätter i opposition. Foto: Pekka Pääkkö

S första attack mot styret:”Värmdös skolor blöder”

Det blir allianspartierna och Miljöpartiet som tillsammans kommer att styra Värmdö politiskt under de fyra närmsta åren. Socialdemokraterna hamnar återigen i opposition. – Vi kommer inte att sakna frågor att granska. Bland annat ser vi nu i nya siffror hur Värmdös skolor blöder och måste få akuta insatser, säger oppositionsråd Mikael Lindström (S).

  • Publicerad 14:00, 19 okt 2018

Socialdemokraterna i Värmdö fortsätter i opposition när den nya mandatperioden snart inleds.

– Vi kommer inte att sakna frågor att granska. Bland annat ser vi nu i nya siffror hur Värmdös skolor blöder och måste få akuta insatser, säger Mikael Lindström, oppositionsråd (S) Värmdö.

Socialdemokraterna fick lika många mandat som Moderaterna efter valet och hade gärna sett att det blev ett majoritetsbyte i kommunen.

Lika stora som M

– Vi är lika stora som Moderaterna och tyckte att det var en bra utgångspunkt att få till ett nytt ledarskap i Värmdö, vilket vi är övertygade om att det behövs, säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd i Värmdö.

Han säger att de har gjort ihärdiga försök att bilda ett blocköverskridande styre, i samtal med i första hand MP, L och C, men även Kristdemokraterna.

– Tyvärr har viljan hos dessa Allianspartier att förhandla om en ny väg framåt för Värmdö tillsammans med oss saknats.

Känner du dig besviken på MP som gick över till det borgerliga blocket?

– Jag har full respekt för att de söker en lösning där de får så mycket genomslag som möjligt för sin politik. Sedan är det upp till deras medlemmar och väljare att recensera valet, säger han.

Nu fortsätter Socialdemokraterna i opposition, men håller fortfarande dörren öppen under den nya mandatperioden för samtal om ett annat styre.

– Om intresset och behovet uppstår är vi öppna för det. Vi är alltid redo att ta ansvar för Värmdös bästa. 

Vilka frågor är viktigast att driva i Värmdö nu?

– Värmdö står inför ett antal centrala utmaningar där just långsiktiga satsningar och stabila förutsättningar och spelregler är en del av lösningen och vägen till framgång. Bland annat ser vi nu hur skolorna akut blöder och måste åtgärdas med krafttag, säger Mikael Lindström. 

Fakta

Skolor med underskott

Hemmestaskolan – 4,2 mnkr

Farstavikens skola – 3,8 mnkr

Värmdö skärgårdsskola – 2,9 mnkr

Ösbyskolan – 2,6 mnkr

Brunn skola – 1,7 mnkr

Viks skola – 1,6 mnkr

Kommunens mottagningsenhet – 0,9 mnkr

Fågelviksskola – 0,7 mnkr

Kyrkskolan – 0,6 mnkr

Källa: Värmdö kommun