Juridisk hjälp. Det föreslår Socialdemokraterna att det ska gå att få på stadens medborgarkontor. Foto: Mostphotos

S-förslaget: Juridisk hjälp på medborgarkontor

Det ska gå att få juridisk rådgivning på stadens medborgarkontor, som det i Skärholmen. Så lyder ett förslag från Socialdemokraterna som ska tas upp i kommunfullmäktige.

  • Publicerad 06:15, 5 maj 2021

Det är Salar Rashid (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden i Skärholmen som ligger bakom motionen, och som har sett att folk inte vet var de ska vända sig för att få juridisk hjälp.

– Det är många som inte förstår sina rättigheter och skyldigheter. Det är inte så enkelt att veta hur rättssystemet fungerar och har man inte förutsättningarna att ta reda på det så blir det en klassfråga. Vi pratar om integration, men allt hamnar på individen och dessutom utan att de får vägledning, säger Salar Rashid.

Tydligt var man ska vända sig

I dag finns det ideell verksamhet där man kan få hjälp med svar på juridiska frågor vissa tider, som på bibliotek. Det nya förslaget innebär att det ska finnas jurister som kan hjälpa till på medborgarkontoren, däribland Skärholmens medborgarkontor.

– Det är viktigt att människor känner sig skyddade och förstår hur samhället fungerar och att vi inte förlitar oss på ideell verksamhet av enskilda individer. Staten behöver ta ett större ansvar, säger Salar Rashid, och fortsätter:

– Vi ska vara lika inför lagen, men om inte alla vet var de ska vända sig och hur de ska göra så blir vi inte det, säger Salar Rashid.