Det var 2013 som Sollentuna förde över den egna regin till kommunala bolaget AB Solom, och därmed blev först i landet att bolagisera sin vård- och omsorgsverksamhet för äldre och för personer med funktionsnedsättning.

Från början var det tänkt att bolaget skulle bildas ihop med Järfälla och Upplands Väsby. De skrotade dock sina bolagiseringsplaner, medan Sollentuna valde att gå vidare på egen hand.

"Mest fått nackdelarna"

S menar att Solom, som bara får verka inom kommunens gränser, har en nackdel i konkurrensen med privata utförare.

– Fördelarna finns i att kunna dela på kostnader och få ett större underlag om flera kommuner går ihop. Nu har Sollentunaborna mest fått nackdelarna med bolagsformen, säger Anton Lindgren (S).

Dit räknar han vad han kallar ett “otydligt politiskt ansvar” till följd av att verksamheten leds av en bolagsstyrelse i stället för kommunens vård- och omsorgsnämnd, som dock betalar för omsorgen genom olika avtal med bolaget.

"Ansvaret oklart"

Enligt Anton Lindgren är det svårt att veta vem som bär ansvaret för kvaliteten när styrelsen kontrollerar verksamheten, men nämnden håller i pengapåsen.

– Ingen tar hela ansvaret för avvägningen mellan kvalitet och kostnad. Nämnden skyller kvalitetsbrister på bolaget som i sin tur svarar att de gör vad de kan med den ersättning de får.

Ett exempel, menar S, är beslutet att sälja ut den kommunala hemtjänsten i norra Sollentuna, som Soloms bolagsstyrelse tog utan godkännande vare sig av vård- och omsorgsnämnden eller kommunstyrelsen. Sedan 2019 finns därmed bara privata alternativ i Norrviken, Rotebro och Viby.

https://www.mitti.se/nyheter/loftet-till-forlamade-adam-sveks-nar-solom-salde-ut-hemtjansten/lmsfm!6378109/

– Styrelsens uppgift är ju att göra det som är bäst för bolaget, och det är inte alltid lika med Sollentunabornas bästa. Ska inte alla kommuninvånare ha samma möjlighet att välja kommunal hemtjänst? Ett sådant beslut borde tas av politiker som ansvarar inför väljarna.

Vill ha en utredning

Innan en avbolagisering kan bli aktuell vill dock S ha en utredning av för- och nackdelar, vilket man nu föreslår i en motion till kommunfullmäktige den 23 september. Och det är inte givet att en avbolagisering är bäst, enligt oppositionsrådet.

– Även om det finns tydliga problem i dag är de kanske möjliga att åtgärda inom den nuvarande organisationen, men det kräver i så fall att bolaget får helt andra förutsättningar från kommunen och ett förbättrat samarbete med nämnden, säger han.