– För att få bort kriminaliteten i Edsberg och Tureberg måste vi prioritera ungdomarna här konsekvent. Att ge unga en första rad i CV:t är ett av kommunens starkaste verktyg för att stoppa rekryteringen till gängen, det är oroväckande att M-styret inte gör den kopplingen, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd.

I dag, den 31 mars, är sista dagen för Sollentunas ungdomar att söka sommarjobb via kommunen.

Men det krävs en god portion tur. Antalet kommunala sommarjobb i Sollentuna har minskat varje år sedan 2016 och Lokaltidningen Mitt i kunde i förra veckan berätta att endast omkring 20 sommarjobb kommer att erbjudas i år, och i fjol var det 736 sökande ungdomar.

Pandemin en orsak

En anledning till att kommunen erbjuder färre sommarjobb i år är att platserna inom äldreomsorgen försvinner på grund av coronapandemin. Men Socialdemokraterna menar att fler platser hade kunnat finnas med andra politiska beslut.

– I Stockholms stad tar man hjälp av externa bolag för att kunna erbjuda lika många sommarjobb som vanligt. Det kräver naturligtvis lite mer jobb från kommunen, men det borde vara en prioriterad åtgärd i arbetet mot att inte ha några utsatta områden 2030, säger Malik Siyan (S), 2:e vice ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden.

Manell slår tillbaka

Anders Manell (L), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden, menar att hela arbetsmarknaden har ändrats så att det krävs utbildning för de flesta jobb varför det är svårare för unga att få feriearbete nu för tiden.

– Grundförutsättningarna i Sollentuna är dessutom att vi inte råder över arbetsplatserna eftersom vi inte har så mycket äldreomsorg eller parkskötsel i egen regi. Vi har lagt ut dem på entreprenad, på goda grunder, säger han.

Exakt hur många kommunala sommarjobb det till slut blir i år är inte klart ännu, så diskussionen om antalet sommarjobb förs för tidigt, anser Anders Manell.

– Grunden är att man söker ett sommarjobb själv, det är den enskildes ansvar att hitta sommarjobb att söka. Kommunen betalar delvis lönen, och de pengarna användes inte upp till fullo i fjol.

Att unga söker och har ett sommarjobb är viktigt men även att sänka arbetslösheten som ökat under pandemin, tycker Anders Manell.

– Jag skulle välkomna om Socialdemokraterna också kunde komma med förslag kring det. Hittills är det Liberalerna och Alliansen som själva står för de initiativen, till exempel genom att ge fler möjlighet att gå en yrkesutbildning på Komvux, säger han.