Redo för kaffe. Jesper Englundh (S) tror att det kommer att krävas en hel del fikamöten över partigränserna innan det blir klart vika partier som kommer att styra Enköping kommande mandatperiod. Foto: Bengt Johansson

S efter valet: ”Blir mycket kaffe och promenader ihop"

Socialdemokraternas Jesper Englundh tror att det kommer att krävas en hel del koppar kaffe innan det blir klart vilka det är som kommer att styra Enköping de kommande fyra åren.

  • Publicerad 14:02, 14 sep 2022

Det är
svårt att styra i minoritet.

Med 24 av 25 valdistrikt räknade ser det ut som att Socialdemokraterna ökar lite i år och fortsatt är det största partiet i Enköping.

– Jag är nöjd med att vi håller ställningarna. Men vi ökar alldeles för lite jämfört med vad vi hade hoppats på, sade sittande oppositionsråd Jesper Englundh (S) under måndagen.

Moderaterna, som styrt Enköping tillsammans med C, KD, L och MP den senaste mandatperioden, tappar lite och landar på 20,3 procent – men hoppas kunna hitta sätt att fortsätta styra kommunen.

– För mitt partis del är jag nöjd om vi behåller våra 11 mandat. Det är svårt att styra i minoritet då man är beroende av andra partier. Det är något man brukar ta stryk av, men vi har visat att vi klarat det, säger Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande, som i det preliminära valresultatet ser ut att tappa ett mandat.

– Nu ska vi invänta den exakta mandatfördelningen, sen får vi diskutera hur vi kan styra vidare. Men det är som vi sagt länge, det parlamentariska läget i Enköping är inte lätt, säger Book.

Den största minskningen i kommunalvalet står Moderaternas allianskollega Centerpartiet för.

De landar på 6,9 procent, jämfört med 11,71 procent förra valet.

Nystart Enköping som efter valet 2014 ledde kommunen tillsammans med S ökar 2,2 procentenheter
i årets val.

– Vi är väldigt nöjda med vår uppgång. Lokala partier har ingen draghjälp från riksdagsvalet och får kämpa för varje mandat. Nu ser vi ut att ha erövrat ytterligare ett upp till sex mandat, säger en nöjd Anders Wikman (NE).

Sverigedemokraterna ökar 3,1 procentenheter och hamnar i år på 17,7 procent.

Liberalerna ser ut att med nöd och näppe klara spärren i kommunfullmäktige med sina 2,7 procent.

– Det man kan konstatera är att det inte finns någon naturlig koalition. Nu blir det upp till partierna att dricka kaffe och ta skogspromenader ihop, säger Jesper­ Englundh som säger sig uppskatta en fika med representanter från de flesta av de andra partierna i fullmäktige.

”Beklämmande”

De enda S helt stängt dörren till är Sverigedemokraterna.

– Det är beklämmande att SD blir så stora, säger han.

Går det att helt strunta
i SD när nästan var femte Enköpingsbo röstat på dem?

– Det är också väldigt många som inte röstat på dem. För en socialdemokrat är det självklart att inte samarbeta med SD. Vi står för långt ifrån varandra, säger Jesper Englundh och fortsätter:

– Sedan tror jag inte att de är så sugna på oss heller.

Foto: Fredrik Gustafsson

Släkting begärs häktad för skjutningen i Fanna

Nyheter En person häktades under torsdagsmorgonen för försök till mord. Mannen är misstänkt för skjutningen mot en bostad i Fanna i torsdags förra veckan.torsdag 6/10 11:57

Person anhållen för skjutningen i Fanna

Nyheter En person kunde under gårdagskvällen gripas av polis misstänkt för mordförsöket i Fanna. Polisen kallar frihetsberövandet för ett genombrott. – Det här är en avgörande del helt klart, säger Jonas...tisdag 4/10 12:37