Överenskommelse. Under onsdagen ska det beslutas om arbetsordningen ska fortsätta gälla eller ej. Foto: Linda Gren

S: Dags att oppositionen får komma med förslag igen

I våras beslutade gruppledarna i kommunfullmäktige att stoppa alla motioner i kommunstyrelsen. Nu vill oppositionen återfå möjligheten att göra sin röst hörd.

  • Publicerad 11:37, 22 sep 2020

Vi måste också få komma med idéer, just nu står vi låsta,

Orsaken till vårens överenskommelse var att minska arbetsbördan för kommunens anställda i samband med pandemin. Men nu bör motionerna återinföras, menar oppositionsråd Hanna Svensson (S).

– Det börjar bli problematiskt. Vi måste också få komma med idéer, just nu står vi låsta, säger Hanna Svensson.

I våras när kommunen gick in i krisläge blev trycket på tjänstemännen stort. Sedan dess har det dock lugnat ner sig, menar hon.

– Vi har full förståelse för att man inte kunde prioritera motioner då, men jag tycker inte vi kan fortsätta så här. Jag tror inte att något oppositionsparti kommer att acceptera att den här överenskommelsen fortsätter gälla, jag hoppas vi hittar en bättre lösning, säger Hanna Svensson.

Avtalet har även inneburit att bara 25 av ordinarie 61 ledamöter har fått vara på plats i kommunfullmäktige. I veckan, efter att den här tidningen gick till tryck, ska gruppledarna ha ett möte gällande huruvida man ska ändra på arbetsordningen. Peter Carpelan (M), kommunfullmäktiges ordförande, vill inte föregripa diskussionen.

– Det jag har en tydlig uppfattning om i alla fall är att vi inte ska gå tillbaka till en fullskalig kommunfullmäktige, precis som riksdagen, eftersom spridningen av coronaviruset fortgår, säger Peter Carpelan.

Detta har gällt

Fullmäktige behandlar endast beslutsärenden. Motioner kommer således inte att behandlas.

Begränsning av talartid vid behandling av årsredovisning och verksamhetsberättelse.

Kvittningssystem för reducerat fullmäktige. Kommunfullmäktige reduceras till 25 ledamöter.

Ej tjänstgörande ledamöter och ersättare undanbeds närvara.

Visa merVisa mindre

Snippan på trädet tillbaka vid slottet

Nyheter "Inte trevligt att infarten till världsarvet ser ut så" För nästan ett år sedan pryddes en trädstam i närheten av Drottningholms slott med en stor snippa. Ett drag som inte var helt uppskattat av förvaltarna som snart täckte över målningen. Nu är snippan...måndag 19/10 17:11

Judo på fritis en gång i veckan

Nyheter Disciplin, ordning och ritualer i stället för mobiler och tv-spel Självklart ska barnen få lära sig judo! På Träkvista fritisklubb styr barnen numera stegen mot Ekerö Budo för gratis träning en gång i veckan.fredag 16/10 16:20

Massor av kul på höstlovet

Nyheter Sugen på att testa nya aktiviteter på höstlovet? Här är några tips på allt som händer på Ekerö.fredag 16/10 13:40