S, C och L kommer styra Sundbyberg framöver

Två månader efter valet står det klart att Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet går ihop och styr Sundbyberg framöver. Vänsterpartiet kommer hjälpa dem att få igenom budget och nämndposter.

  • Publicerad 13:06, 9 nov 2018

Det blir alltså ett mittenstyre i Sundbyberg bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna 2019-2022.

Koalitionen samlar 26 mandat och får ingen majoritet i fullmäktige ihop. Men via en ”valteknisk överenskommelse” så kommer Vänsterpartiet hjälpa dem att få igenom budget och utnämningar till kommunens olika nämnder, mot att Vänsterpartiet får in sina politiker på ett antal poster i olika nämnder.

Jesper Wiklund (V) kommer hjälpa de tre styrande partierna att få igenom sin politik. Foto: Anna Z Ek

Partierna är dock tydliga med att man inte har någon politisk överenskommelse med Vänsterpartiet.

Vi har aldrig fått genom så mycket tidigare

 Stefan Bergström (C)

– Vi har efter en noggrann analys sett att det är med detta styre som vi kan få igenom det mesta av vår politik, säger Johan Storåkers (L).

Även Centerpartiet har resonerat på samma sätt:

– Den politiska plattformen kryllar av Centerpartistisk politik, vi har aldrig fått genom så mycket tidigare. Det känns också tryggt att gå in i det här samarbetet ihop med Liberalerna. Vi har ett bra och respektfullt samtalsklimat vilket bådar gott, säger Stefan Bergström (C).

Överenskommelse med Vänsterpartiet

Peter Schilling (S), säger sig vara väldigt glad över samarbetet.

– Jag ser fram emot att styra ihop med Centerpartiet och Liberalerna. Det behövs ett mittenstyre i Sundbyberg, säger han.

Miljöpartiet gick i veckan ut och berättade om det låsta läget, och att de fått ett för dåligt bud från (S) för att kunna tänka sig att styra tillsammans med dem.

Peter schilling vill dock inte kommentera de förhandlingar som varit. Och säger sig vara nöjd med det valtekniska samarbete som man nu kommit överens med Vänsterpartiet om.

– Det gör att vi får möjlighet att bilda nämnder i majoritet. I kommunfullmäktige kommer vi fortsatt att sitta i minoritet, säger han.

Regerar i minoritet

De tre partierna tänker lösa minoritetstyret genom att samtala med alla partier i olika frågor.

– Det är ett av Sundbybergs framgångsrecept att skaffa bred förankring i frågor. Många projekt, som nedgrävningen av järnvägen, kommer att sträcka sig över fler val. Där behöver vi breda samarbeten, säger Stefan Bergström.

Stefan Bergström, C, Johan Storåkers (L) och Peter Schilling (S), ska nu styra med stöd av Vänsterpartiet. Foto: Anna Z Ek

Varför valde ni att lämna era gamla samarbetspartier?

– Det fanns inte utrymme för fem partier att sitta i samma förhandlingsrum. Vi har ofta suttit i opposition historiskt och vill inte sitta vid makten för maktens skull. Just nu känner vi dock att vi kan få igenom mest av vår politik i ett styre, säger Johan Storåkers.

– Varje parti får mer utrymme när man är tre än fem, säger Stefan Bergström.

Det förra minoritetsstyret höll inte. Vad säger att detta kommer att göra det?

– Det bygger på hur vi uppträder mot varandra – respektfullt och lösningsorienterat, säger Stefan Bergström.

– För oss är det självklart att vi kommer att styra till 2022. Vi har en samsyn och är prestigelösa, säger Peter Schilling.

– Vi känner en stark trygghet med denna koalition, säger Johan Storåkers.

Och så var det inte i det gamla styret?

– Det fanns utvecklingspotential, säger Johan Storåkers.

Skola, miljö och bostadsbyggande kommer vara i fokus för det nya styret.

Man ska även se till att Förvaltaren växer, utvecklas och får en viktigare roll framöver.

Peter Schilling (S) kommer att föreslås som ny kommunstyrelseordförande efter Mikael T Eriksson (M), som sedan 2016 styrt ihop med övriga allianspartier plus Miljöpartiet.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Han vill ordna en fest vid omtalade bron

Nyheter David hoppas att det kan koppla samman Rinkeby och Ursvik Ursviksbon David Hurtado Gómez vill skapa en fest vid den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby. Musik, kultur och mat hoppas han kan hjälpa några eller alla att se Rinkeby med andra ögon.måndag 14/6 10:37

Brottsofferjouren vill se snabbare utredningar

Nyheter Polisen medger brister Färre söker hjälp hos Brottsofferjouren Västerort. Polisens prioriteringar kan vara en förklaring, enligt jouren. Polisen medger brister men hänvisar till att det finns flera olika stöd.fredag 11/6 16:21