S är största partiet i Danderyd – på Facebook

Sociala medier kommer att ha en stor betydelse i framtida val, enligt experter. Men antalet följare de lokala partierna har på sina Facebook-sidor varierar kraftigt. Deras popularitet följer inte alls samma mönster som när det kommer till antalet röster.

  • Publicerad 14:41, 7 mar 2017

Socialdemokraterna är störst i Danderyd. Ja, i alla fall om man tittar på följarantalet på de lokala partierna i Danderyds olika Facebook-sidor.

Med ett och ett halvt år kvar till nästa val har Mitt i tittat närmare på hur de politiska partierna i Danderyd når ut på Facebook. Och antalet följare följer inte samma mönster som mandatfördelningen i kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna är störst i Danderyd

I skrivande stund har Socialdemokraterna hela 1 732 följare – i jämförelse med ledande partiet Moderaternas 412 följare.
– Vi har försökt vara noga med att lägga ut info med jämna mellanrum. Det är jättekul att det ger resultat, jag hade inget hum om hur vi ligger till jämfört med de andra, säger Annette Jellve (S), Socialdemokraternas ordförande i Danderyd.

Minst i fullmäktige – näst störst på Facebook

Sverigedemokraterna har minst mandat av partierna i kommunfullmäktige i Danderyd. Men när det kommer till antalet följare på Facebook är de näst störst.
– Jag tror absolut att det är viktigt att finnas på sociala medier. Tittar man internationellt, till exempel nu på presidentvalet i USA och Donald Trump har det ju visat sig vara framtiden, säger Per Sefastsson, vice ordförande i SD Danderyd, som sköter partiets Facebook-sida.


Antal följare på Facebook

Antal röster i valet 2014


Antalet följare på SD:s Facebook-sida skiljer sig också kraftigt från antalet röster partiet fick i valet till fullmäktige 2014. Det har över dubbelt så många följare som röster.
– Det är säkert inte bara lokala följare på sidan, men jag tror absolut inte att det är omöjligt att det handlar om nya väljare. Sen tror jag att vi skulle kunna ha fler följare, men det finns ett stigma kring att gilla oss öppet på Facebook, säger Per Sefastsson.

Centern saknar Facebook-sida

Centerpartiet i Danderyd är det enda partiet som helt saknar en lokal sida på Facebook.
– Vi har diskuterat frågan och det har funnits lite olika synpunkter, men eftersom det är internt vill jag inte gå in på detaljer. Men det finns exempel från andra kommuner där det har blivit negativt på olika sätt. Det handlar om svåra överväganden, men vi fortsätter att diskutera frågan, säger Siv Sahlström (C), ordförande för Centerpartiet i Danderyd.

Det finns också en skillnad i vilken typ av material de olika partierna lägger upp och hur aktiva de är.

Fokuserar på lokalt material

På Miljöpartiets sida ekar det tomt, det senaste, och enda inlägget, är från augusti 2014. Medan till exempel Moderaterna uppdaterade sin sida i dagarna.

Liberalerna och Kristdemokraterna satsar på mer centralt material, med fokus på partiledarna Jan Björklund och Ebba Busch Thor. Medan Sverigedemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna verkar ha fokus på lokala inlägg med tydlig koppling till Danderyd, bilder från när de är ute och kampanjar och liknande. Något som Annette Jellve (S) tror kan vara en av anledningarna till Socialdemokraternas popularitet:
– Vi försöker lägga ut relevanta och bra saker. Just nu har vi inte riktigt någon fungerande hemsida, så det är viktigt att vi får ut vår information den här vägen. Sen hoppas vi ju självklart kunna nå ut till, och vinna, fler väljare, det är därför vi lägger ner ett visst jobb på det här.


Experten: Facebook viktigast för att nå väljarna

Vad som sker på Facebook och andra sociala medier har stor betydelse i framtida val. Det menar Brit Stakston, mediestrateg.

– De (sociala medier, reds anm) har en väldigt, väldigt stor betydelse. Verkligen. Det handlar om en viktig plats för reaktion och reflexion för allt som berör människor. Sådant som man förr diskuterade utanför kyrkan. Och de gör att man kan agera i grupp i frågor.

Det säger Brit Stakston, mediestrateg och författare bl a till boken ”Politik 2.0: konsten att använda sociala medier”.

Brit Stakston.

Kan man räkna med att sociala medier betyder mer i valet 2018 än de gjorde 2014?
– Ja, absolut för vi har ett väldigt polariserat samhällsklimat som redan tar sig uttryck i sociala medier.
– Jag tror att vi kan lära mycket av den amerikanska valrörelsen.

Vilka sociala medier har störst inflytande?
– Facebook, definitivt, för det är en kanal som människor använder för så väldigt mycket. 93 procent i landet har tillgång till internet och av dessa är 71 procent inne på Facebook dagligen.
– Men när det gäller opinionsbildning är det Twitter, trots att det inte används av så väldigt många.
– Facebook kan sägas vara en kanal för organisering och mobilisering av partier i enskilda frågor. Där kan man jobba med att engagera och mobilisera det egna partiet, de som är närmast. Twittter är en kanal (utåt) för debatt, där man kan komma med egna perspektiv.

Hur förberedda är de politiska partierna i Sverige på den här utvecklingen?
– Faktiskt inte så bra som man skulle tro. Man borde faktiskt kunna lära sig av Sverigedemokraterna. De har varit väldigt duktiga på att använda digitala kanaler för att mobilisera.
– Det är klart att andra partier har förstått att sociala medier betyder mycket, men man har det inte i sitt DNA. För Sverigedemokraterna är det lika naturligt som att svara i telefon att arbeta med politik på nya sätt.


LÄS MER:

Mediestrateg: ”Facebook är viktigast”

SD störst i södra Roslagen – på Facebook

SD större än övriga partier på Facebook