Rysktalande volontärer hjälper sina grannar

–Vi har två regler: ingen politik och alla nationaliteter välkomnas", säger Ekaterina Pchelnikova som är grundare av den ideella organisationen.

  • Publicerad 11:09, 13 maj 2022

Situationen präglar mig på ett väldigt mörkt sätt

Trötta och utmattade slår de sig ner på kaféets soffa, tre rysktalande volontärer en eftermiddag i slutet på arbetsveckan.

– Ursäkta jag har inte hunnit äta middag, hoppas det är okej att jag äter samtidigt, säger Anna Zoteeva som har köpt en croissant.

För tjejerna som alla har heltidsjobb innebär volontärarbetet långa dagar.

När Ryssland invaderade Ukraina startades Facebook-gruppen Help in Change av bland annat den ryske Täbybon Ekaterina Pchelnikova. Med en kulturell förståelse och ett gemensamt språk förstod Ekaterina att de kunde hjälpa flyktingarna som kom till Sverige.

–Många ukrainare pratar varken engelska eller svenska vilket blir ett stort problem för dem, säger hon.

Arbetet började på Nynäshamns färjecentral där volontärerna hjälpte till att informera de nyanlända. Så småningom täckte andra organisationer platsen och Help in Change flyttade arbetet till migrationsverket i Sundbyberg och det då nyöppnade kontoret i Märsta.

I kön delade de ut kläder, hygienartiklar och annat som donerats.

–Vi stöttar och pratar med ett enklare vardagligt språk som är lättare att förstå, säger Ekaterina.

Grannländer i krig

Anna Zoteeva, också från Ryssland, är en av 550 volontärer. Hon hjälper till på ett boende vid Kungsholmen kvällar och helger.

Anna berättar att känslan när kriget började var väldigt dyster. Det var obegripligt hur något sådant kunde hända.

–Jag är inte personligen ansvarig men situationen präglar mig på ett väldigt mörkt sätt, säger Anna.

Det underlättar att hålla sig sysselsatt och känna att man gör skillnad förklarar hon.

– Man vill göra något, ibland känner jag att jag får ut mer själv än vad flyktingarna får.

Den nya vardagen

Bara dagar innan kriget bröt ut såg vardagen ut som vanligt i Ukraina. Man gick till frisören, åt på restauranger och gick på bio. Med ett liv som förändrades drastiskt försöker nu de ryska volontärerna ge ukrainarna ett så normalt liv som möjligt. 

– Jag tog med en man i 60-årsåldern till ett gym. Han berättade att han alltid tränat och frågade var han kunde göra det här i Sverige. Han fick då ett två veckors prova på medlemskap hos Friskis och Svettis som nu förlängts till tre månader, berättar Anna.

I dagsläget är resväskor ett stort behov för flyktingarna. Många flyttar till nya boenden och har fått kläder och annat donerat som de vill packa med sig. 

På kafét är croissanten uppäten och tjejerna ska hem. Imorgon väntar en ny dag med fortsatt arbete för de ukrainska flyktingarna.