Rysk meny tar över på Södermalmskafé

Efter 25 år byter Eurobar kurs. Nu är det rysk mat som gäller. I köket står den före detta FN-medarbetaren och stand-up-komikern Elena Gabets.

  • Publicerad 09:24, 11 jan 2018

Sedan början av 90-talet har Eurobar i hörnet Gotlandsgatan/ Östgötagatan serverat husmansrätter uppblandat med mat från ägaren Vane Ristovs hemland Macedonien.

Ryskt från och med nu

Men nu är det slut på det. Sedan en dryg månad tillbaka är det helryskt på menyn: Piroger, röbetssoppa och blinis. Anledningen är att ägarens son Boris sambo Elena Gabets hoppat in i familjeföretaget.

– Vi dinosaurier har kört på så länge nu. Det är dags för någon nytt, säger Vane innan han smiter in i köket igen.

Kock, standup-artist och systemvetare

Elena ler. Hon menar att det är mer av ett samarbete mellan generationerna men att det känns extra kul att satsa på rysk mat eftersom det i princip bara finns på ett ställe till i stan.

Det är Elena som lagar maten och skriver menyn. Själv inte bott i Ryssland sedan 1998 utan istället bott långa perioder i Usa. Hon har också jobbat för FN i Italien men säger av att alla ställen hon bott på har Stockholm varit bäst. Dessutom jobbar hon halvtid med it på Telia och har en karriär som stå-upp komiker.

Har du fortfarande kontakt med vad som händer på den ryska matscenen? 

– Tanken är att börja med de ryska klassikerna för att sedan introducera lite mer typisk mat med hirs och bovete till exempel men  också modernare mat. Det är jättestor skillnad på vad ryssarna äter nu jämför med när jag växte upp.

Vad säger stammisarna om den nya inriktningen? 

– Det tar alltid tid att vänja sig vid något nytt. Men våra stammisar gillar maten och nu hoppas vi att ännu fler ska få upp ögonen för rysk mat

Fakta

Mer Ryssland

Gamla stans lykta

Ryska och ukrainska specialiteer på lunchrestaurang,  Österlånggatan 11

Delikatessbutiken

Ryska delikatesser i Vasastan, S.t Eriksgatan 99

Katjusja

Ryska och andra östeuropeiska varor i Skogås. Skogåsplan 9

Smak delikatesser

Ryssland i Skarpnäck, Skarpnäcks allé 62

Visa merVisa mindre