Rymdstenen som kunde ses när den föll över Uppland i november, slog ner på Johan Benzelstierna von Engeströms mark utanför Fjärdhundra, rapporterar Sveriges Radio.

Markägaren tänker uppföra ett monument över rymdstenen, och rymdfararen Christer Fuglesang har meddelat att han kommer att närvara vid invigningen.

– Det känns helt fantastiskt, säger Johan Benzelstierna von Engeström till radion.

Tanken är att monumentet ska vara i form av en kopia av den riktiga rymdstenen.

Platsen där meteoriten hittades heter Ådalen. Upphittare var två privatpersoner, de meteoritintresserade geologerna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist.

Originalet på museum

Den 14 kilo tunga järnmeteoriten hittades 70 meter från den plats som pekats ut som nedslagsplatsen.Fyndet har betraktats som unikt. Tanken är att rymdstenen ska ställas ut på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Eric Stempels, astronom på Uppsala Universitet, var den som räknade ut norra Enköping som det troligaste nedslagsområdet för meteoriten. Han tror att det kan finnas fler mindre bitar av meteoriten kvar i närområdet.– Det är mycket sannolikt att meteoriten som nu har hittats är det största existerande stycket efter den ursprungligen cirka nio ton tunga rymdstenen. Några mindre bitar finns troligen kvar i området, sa han tidigare till Mitti Enköping.