Rymdfysikern: ”Fotografen har haft tur”

Natten till söndagen lyckades Tyresöbon Rickard Jonsson knäppa några häftiga bilder på vad han trodde var norrsken. – Det är ingen tvekan, säger Rickard Jonsson.

  • Publicerad 16:53, 7 maj 2018

Halv tre på lördagsnatten tog Rickard Jonsson en besynnerlig bild på himlen över Tyresö. Precis utanför sitt hus på Diamantgången tog han fram kameran och gjorde sig redo.

– Det är ingen tvekan om att det är norrsken, säger Tyresöbon Rickard Jonsson.

Inte ens Uran Brändström, rymdfysiker på Institutet för rymdfysik i Kiruna, tvekar på att det handlar om just norrsken.

– Det är inget snack om att det är norrsken, det ser man tydligt. Här har fotografen haft tur, säger Uran Brändström som också berömmer det fina kortet.

Fotat ljusfesten fyra gånger

Sedan i höstas har Rickard lyckats fånga skenet på bild fyra gånger. Vanligtvis brukar han publicera bilderna i Facebookgruppen Aktuella händelser i Tyresö, något som brukar vara väldigt uppskattat. Under måndagen hade hans senaste inlägg fått uppåt 800 gilla-markeringar.

– Jag lägger upp dem i gruppen för att fler ska ha chans att se, säger Rickard.

I drygt tre år har Rickard fotat naturfenomen.

– Jag tycker att det är rätt häftigt, det är så mycket färg. Men också just för att de är ett naturfenomen, det är svårt för för människan att bräcka det.

Norrsken i Stockholm: ”Inte alls konstigt”

Norrsken i Stockholmstrakten är inte så ovanligt som man kan tro. Det svåra är att faktiskt kunna se skenet på himlen när det inte är helt mörkt.

– Man kan säga en gång i månaden kan man se norrsken i Stockholmstrakten, så det är inte alls så konstigt, säger Urban Brändström, rymdfysiker vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Ingen big deal i Kiruna

Han berättar att i Kiruna kan man få se norrsken titt som tätt större delen av året. Även om det inte alltid är lika spektakulärt.

– Vi brukar inte tänka så mycket på norrsken den här tiden på året eftersom vi har det så ljust.

Norrsken även under sommaren, men man behöver mörker

Kan man lyckas se norrsken under sommarhalvåret?

– Ja det är norrsken även under sommaren, men man behöver mörker, då kan man nog se det.

Tips till de som vill se ett norrsken i Tyresö?
– Det är att följa norrskensgruppen för att se när det är på gång. Du kan även följa appar. Sen måste man stå på nått ställe så man ser horisonten mot norr. Jag brukar åka till Erstaviken om jag har tid, säger Rickard Jonsson.