Mannen som var på rymmen från rättspsyk åtalas nu för mord. Foto: Sal Idriss/ Polisen

Rymde från rättspsyk – nu åtalas 20-åringen för mordet

Efter att ha rymt från rättspsyk, där han redan satt för mord, högg 20-åringen en man han råkade stöta på till döds i vintras. Nu åtalas han för mordet och för två rån i Sundbyberg.

  • Publicerad 10:54, 12 apr 2021

I december 2020 rymde en 20-åring från rättspsyk, där han avtjänade ett straff för mord, för att han ville fira sin födelsedag.

Mannen hann vara på rymmen ett bra tag. Över två veckor senare stötte han på en 45-årig man vid en bankomat utanför Hemköp i Rissne – och högg honom med kniv flera gånger så illa att mannen dog, enligt ett färskt åtal.

Efter mordet ska den åtalade mannen ha sprungit från Rissne och spenderat resten av natten i ett skogsområde i närheten av Duvbo tunnelbanestation.

Erkänner dådet

– Personen har erkänt att han har huggit målsäganden med kniv och det finns teknisk bevisning som binder honom till mordet och de andra gärningarna, säger kammaråklagare Maria Hävermark i ett pressmeddelande.

Åtalet omfattar även ett rån vid samma bankomat i Rissne veckan före mordet. Den 27 december 2020 ska den misstänkte mördaren ha rånat en annan man – även den gången med kniv som då hölls mot rånoffrets hals. Men den mannen fick inga fysiska skador.

Mannen åtalas dessutom för ett rånförsök vid en bankomat på Vasagatan i Sundbyberg den 4 januari 2021. Personen som drabbades i det fallet fick sårskador på buken och på handleden.

Erkänner hugg

I förhör erkänner mannen att han huggit 45-åringen, men att hans avsikt inte var att mörda honom.

När polisen i förhör frågar den misstänkte om hur det kommer sig att han hamnat i just detta område svarar mannen enligt åtalet "det är en helt annan stans än där han växte upp, så vem skulle tro att han var där."

På frågan om han åkte direkt från rättspsyk till Rissne svarar mannen "inga kommentarer.".

Mitt i söker mannens advokat.

Polisen går ut med bild på misstänkte knivmördaren

Man anhållen misstänkt för knivmordet i Rissne