Enligt polisen finns inget som tyder på att föräldrar bör vara oroliga. Foto: Mostphotos

Rykten om ”fula gubbar” väcker oro

Under veckan har det i sociala medier talats om vuxna som försöker lura med sig barn utanför skolor i Sollentuna. Johan Lundgren, kommunpolis, menar att man bör vara uppmärksam – men samtidigt inte lita blint på allt som skrivs. – Det finns ingenting i Sollentuna som vi känner till som gör att föräldrar bör vara oroliga.

  • Publicerad 16:04, 23 aug 2018

Under veckan har det i en lokal Facebookgrupp rapporterats om hur okända vuxna på olika sätt har försökt att locka med sig yngre skolelever.

En av händelserna ska ha inträffat vid Silverdalsskolan, något som polisen bekräftar – även om det är svårt att säga vad som faktiskt har hänt.

– Det är oklart. Det är en ung person som beskriver någon form av kontakt med några som är äldre. Hur mycket äldre är svårt att veta. Men det har inte skett något brott, säger Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna.

Den andra händelsen ska enligt rykten ha inträffat vid Gärdesskolan – något som polisen inte känner till.

”Var kritisk till det som skrivs”

Johan Lundgren menar att händelserna självklart bör tas på allvar men att det många gånger är lätt för föräldrar att skrämma upp varandra via sociala medier – trots att den här typen av brott faktiskt sker ytterst sällan.

– Det är en förälders värsta mardröm och jag förstår att det engagerar, men det är viktigt att man är kritisk till det som skrivs så att man inte dras med och bygger upp en rädsla som inte är befogad. Det finns ingenting i Sollentuna som vi känner till som gör att föräldrar bör vara oroliga.

Tips till föräldrar

Till de föräldrar som ändå känner oro har Johan Lundgren några grundläggande tips.

– Prata med dina barn och lär dem att vara misstänksamma mot såna man inte känner. Samtidigt får det inte gå till överdrift så att man blir rädd för främmande människor. Det är en balans – man kan inte gå runt och vara livrädd för sin omgivning, men inte heller för naiv.

Berättar barnet däremot något som väcker oro ska man alltid kontakta polisen, och ser du som vuxen personer med ett avvikande beteende – prata med dem.

– Det är det absolut bästa sättet att ta reda på vad det handlar om.

Så blir nya Södra Häggvik

Nyheter Från handel och industri till en blandning av bostäder och service. Stora delar av Södra Häggvik planändrades redan i början av 2000-talet efter att gamla ABB-huset – nuvarande The Factory – stod klart. Först nu är planerna på en blandad stadsdel med bostäder,...onsdag 28/10 4:50