Foto: Mikael Andersson/Anton Kyhlbäck

Rykten och missförstånd om vaccinet

Patienter som tackar nej till vaccin från Astra Zeneca eller Janssen. Ogrundade rykten om att chefer går före i kön. Patienter som skäller på sköterskorna. Vaccineringen väcker starka känslor i Vallentuna.

  • Publicerad 12:13, 23 apr 2021

Lena Jonsson, verksamhetschef på Helsas vårdcentral i Vallentuna, står och packar upp veckans vaccinleverans när vi når henne på telefon.

Vaccinet mot covid-19 leveraras i början av veckan ges i Centrumkyrkan på onsdagar och torsdagar.

– Det har fungerat ypperligt och vi är så tacksamma att vi kan vara där, säger hon.

Tre sköterskor hinner med mellan 50 och 60 doser under en dag. I förra veckan hade 3 700 Vallentunabor hunnit få sin första dos.

– Vi har ringt in alla i åldersordning. Nu är vi nere på dem som är 65 plus och riskgrupperna.

Blir det ett återbud går turen till väntelistan, dit i måndags 50 personer anmält sig.

– Har vi en lucka så jagar vi rätt på en ersättare, det finns alltid någon i rätt grupp som bor 15 minuter härifrån, säger Lena Jonsson.

Men det finns även mindre positiva inslag.

– Samtal från anhöriga till våra äldre patienter som inte har fått tid för vaccination, där vi redan har meddelat att vi kontaktar dem när vi har vaccin och när det är deras tur

Hon har också fått mejl från en anhörig som trodde att chefer inom kommunen fått gå före.

– Men så gör vi definitivt inte. Vi vaccinerar inte kommunens personal överhuvud taget, säger Lena Jonsson.

Många blir glada när de blir uppringda av vårdcentralen om att boka tid för vaccinering.

– Sedan säger de att ”vi vill inte ha Astra Zeneca eller Janssen”. Folk tror att de kan få välja vilket vaccin de vill ha. Men när vi ringer är frågan om man vill ha eller inte, man får inte välja. Det är inget vi bestämt utan det är enligt riktlinjerna

Ett tiotal av de 58 personer som står på den senaste listan har tackat nej till Astra Zenecas vaccin.

– Många av dem har kanske något skäl de tycker är bra. Till exempel att mamma fått en blodpropp. Kanske är det totalt fem procent som sagt att de inte vill ha Astra Zeneca.

Det händer tyvärr också att personalen får ta emot ovett av arga Vallentunabor.

– Jag tycker det är illa när de ringer och är arga på mina sköterskor, säger Lena Jonsson. Sköterskorna blir förtvivlade och ledsna då de varken styr vaccinsort eller vem som ska få vaccin. Vi går efter den ordning vi har och följer den slaviskt.

Så bokar du tid

Gå in på appen Alltid öppet, på 1177.se eller ring vårdcentralen.

Vaccinationsmottagningen i Täby kommunhus har helgöppet och bokas i appen. Den kan vara överbelastad. Vänta och gå in senare.

Från vecka 17 inleds fas 3. Då ges vaccin till dem som är 1957–61, riskgrupper och personer som har svårt att följa restriktionerna.

Visa merVisa mindre