I fredags gav en stor gran vika, bröts av på mitten – och landade rätt över gården på Fyrspannets förskola i Jakobsberg. Flera barn fanns kvar på förskolan men ingen skadades av händelsen.

– Det var ju ren änglavakt att inget barn stod i vägen, säger föräldern Michael.

Michael hoppas nu att kommunen besiktigar de andra träden så att inget liknande händer igen.

Inga ursäkter

Kommunens skogsmästare Erik Råff har varit ute och tittat på granen som stod strax utanför förskolans staket. Han kan bara konstatera att granen var i uselt skick.

– Det var en jäkla tur att den välte när inga barn var där. Det var hårt angripen av rotröta och rutten långt upp längs stammen.

Han säger att den där granen borde ha tagits ner för längesen och att det inte finns några ursäkter till varför den stod kvar.

– Den skulle ha tagits ner i samband med att förskolan byggdes. I alla nybyggnadsprojekt går man igenom miljön så att den är säker för dem som jobbar där. Men man måste helt enkelt ha missat den här.

Men besiktigar man inte omgivningen när en förskola öppnar?

– Nej, det görs innan man anlägger. Och det på grund av att det är mycket kostsamt att gå in efter och hugga ner träd, då kan man ju skada det som man byggt. Man vill också att vegetationen ska hinna återhämta sig under byggtiden.

Hur är det med de andra träden på platsen?

– De andra träden är tallar och de är i ganska gott skick. Granar, som växer på sån här mark, ska man inte lita på. Men jag ska åka ut dit och titta igen och se om vi kanske behöver ta ner ett träd till.

Men det här hade ju kunnat sluta riktigt illa, har man inga rutiner för det här?

– Det finns hur mycket träd som helst och vi kan inte besiktiga alla. Nyligen var vi vid en förskola i Kallhäll och tittade över några riskträd. Men vårt arbete bygger mycket på att invånarna anmäler skadade träd eller på något sätt kan utgöra en fara.

Går det att lära sig något av det här?

– Vi gör allt i vår makt för att den här typen av olyckor inte ska ske. Tyvärr inträffar olyckor och den mänskliga faktorn spelar in. Om inte annat kan det här vara en ögonöppnare för oss alla att hålla koll på våra omgivningar. Är skolpersonal oroliga ska de höra av sig.

Förskolan uppger att de gjort allt de kan efter händelsen.

– Vi kontaktade kommunen, förvaltare och så har vi gjort en anmälan till arbetsmiljöverket om ett allvarligt tillbud, säger rektorn Rose-Marie Eriksson.

Hur reagerade ni på det här?

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och både personal och jag är berörda av det som hände.