Efterfrågan. Solna båtsällskaps hamnkapten Stig Eriksson märker att allt fler vill ha båtplats. Han tycker det är kul att fler delar hans intresse för båtar. Foto: Mikael Andersson

Rusning till Solnas alla båtklubbar

Sugen på en sommar till sjöss? Då är du inte ensam och i Solna kan det bli svårt att få båtplats. – Intresset har ökat efter i fjol, säger hamnkaptenen Stig Eriksson.

  • Publicerad 09:55, 12 maj 2021

Bland Solnas båtentusiaster har säsongen precis dragit igång och för den som lockas av en sommar till sjöss är det tuff konkurrens om båtplatser, tuffare än tidigare på flera håll. Mitt i har varit i kontakt med flera lokala båtklubbar och marinor som upplever ett hårt tryck.

Hos Solna båtsällskap i Bergshamra är de drygt 120 platserna fulla sedan länge och i dagsläget står omkring 20 personer i kö för en båtplats.

Eftersom Solna båtsällskap nyligen bytte kösystem har de lite svårt att säga precis hur mycket större intresse det är i år jämfört med innan pandemin. Dessutom har flera båtägare en plats samtidigt som de köar för en större. Men ordförande Lars Sjöö upplever ett större båtsug.

– Det är fler som frågar, många hör av sig och funderar på att köpa båt, han.

Lättare för småbåtar

Lars Sjöö tipsar intresserade att göra det omvända och först köpa en båt och sedan höra av sig till en båtklubb.

– Vi har olika storlekar på våra båtplatser. Har du en mindre båt är det lättare att få en båtplats hos oss, säger han.

Stig Eriksson, hamnkapten i Solna båtsällskap, känner även han av ett ökat intresse och han uppskattar att fler vill ge sig ut med båt.

– Det är bra om fler blir intresserade av det. Båtliv är trevligt och man kommer nära naturen, säger han.

En av många båtentusiaster är Helene Hedlund från Vallentuna. Hon gör sin motorbåt ”Catalina” fin inför en stundande försäljning.

– Många säger att det är lätt att sälja nu, många vill ha båt, säger hon.

Hon tror att pandemin bidrar.

– Nu när många inte tar sig utomlands är det ett sätt att vara kvar i Stockholm och roa sig,  säger hon.

Markant ökning

Haga båtsällskaps ordförande Bengt Ehrensparre känner även han av ett stort intresse. Klubbens 78 båtplatser är fyllda och de har ungefär 20 köande.  

– Det är ett extremt stort intresse. Det kan vara en coronaeffekt. När folk inte kan resa på utlandssemester är det här ett bra sätt att komma ut, säger han.

Bergdalsviks båtklubb delar upplevelsen.

– Vi har helt klart märkt en ökning. Vår kölista har ökat markant från 2020, omkring 50 procent. Vi har ungefär 70 personer i kö, säger Henrik Koch, ordförande.

Även han gör kopplingen till pandemin.

– Folk har ”hemester”. Då lockas många av skärgården och vatten, säger han.

Säljer. Helene Hedlund gör sin motorbåt ”Catalina” redo för försäljning. Foto: Mikael Andersson