Rusning till skärgården i midsommar – du kan bli kvar på kaj

Räkna med köer på Waxholmsbåtarna till midsommar. Polisen tror att trycket på att komma ut i skärgården kan bli stort på sina håll. Samtidigt kommer bara hälften av platserna på Waxholmsbåtarna att få användas. – Men busstrafiken kommer stärkas upp i hela regionen, säger Alexander Krajisnik på SL.

  • Publicerad 12:00, 9 jun 2020

Resorna släpps fria i landet – det var beskedet från statsminister Stefan Löfvén i förra veckan.

Det kan göra att det blir ännu längre köer till skärgårdsbåtarna.

Bara hälften av fartygens platskapacitet kommer att utnyttjas under midsommar, precis som under Kristi himmelsfärdshelgen.

Vi kan inte ha trängsel

Alexander Krajisnik, SL

Under Kristi himmelsfärd fick 500 personer aldrig gå på sin planerade båttur.

– Men linjen står fast. Vi kan inte ha trängsel på kollektiva färdmedel. Som passagerare på bussar och färjor måste det vara möjligt att hålla avstånd mellan varandra, säger Alexander Krajisnik på SL:s presstjänst.

– Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger också att ett stort ansvar nu vilar på de som äger och driver kollektivtrafiken, fortsätter Alexander Krajisnik.

Polisen: Tror på högt tryck

Samtidigt tror polisen att gränserna om max 50 personer blir svåra att hålla på sina håll under midsommar.

– Under Kristi himmelsfärdshelgen var det väldigt mycket folk på Utö, trots reglerna. Danstillställningarna drar folk och blir det bra väder på midsommar så kommer folk vilja ta sig dit. Vi känner viss oro inför det, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen.

SL: Svårt att sia om köer

Enligt Alexander Krajisnik är det inte så lätt för SL att uppskatta hur många som kommer vilja åka ut med Waxholmsbåtarna på midsommar. Något platsbokningssystem har ännu inte införts och Alexander Krajisnik betonar att man alltjämt ber stockholmarna att hålla sig från kollektivtrafiken.

– Det är svårt att spekulera i hur många som kommer att resa på Waxholmsbåtarna på midsommar. Det normala resemönstret är satt ur spel på grund av pandemin, säger han.

Ni uppmanar folk att hålla sig borta från skärgården och Waxholmsbåtarna på midsommar?

– Ja, i hela kollektivtrafiken gäller fortsatt att du endast ska resa med oss om du måste. Vi uppmanar resenärerna att välja andra färdmedel.

Sätter ni in tätare turer?

– Generellt så dammsuger vi inför varje midsommar marknaden på fartyg. Även i år förstärker vi med ytterligare fartyg för att säkra upp och ta det säkra före osäkra. Just nu har vi totalt 66 fartyg att tillgå.

Extrabussar sätts in

Busstrafiken kommer att stärkas upp i hela regionen där det finns behov, enligt Alexander Krajisnik.

– Nobina kommer att förstärka busstrafiken så mycket som möjligt till Norrtälje och Keolis har bevakning på busslinjer ut i skärgården på Värmdö och sätter in förstärkningsturer om det behövs, säger han.

Under Kristi himmelsfärd var det stora köer vid bland annat Strömkajen, till färjan mellan Årsta havsbad och Utö och till färjan mellan Nynäshamn och Nåttarö. Det kan vara läge att vara beredd på det igen till midsommar.

– Var det eventuellt kan uppstå köer till midsommar är mycket svårt att sia om, säger Alexander Krajisnik.