Fortfarande finns plats på resan till Strömsholms slott i juli. Foto: Mostphotos

Rusning till pensionärsutflykter

Är du pensionär och vill komma ut och se dig om? Skarpnäcks stadsdelsförvaltning arrangerar i sommar flera heldagsutflykter för pensionärer. Men du måste vara snabb, resorna är nästan slut.

  • Publicerad 12:10, 15 jun 2017

– Jag tror att utflykterna betyder jättemycket för dem som åker med. De allra flesta är ensamma och där får de nya kontakter och lär känna andra som de kan träffa sedan. Det är också många som inte kommer ut annars och som har rollatorer, säger Ewa Grzechnik på Mötesplats Hammarbyhöjden som arrangerar resorna tillsammans med stadsdelsförvaltningen.

Årets utflykter går till Sigtuna, Kolbäcks gästgiveri och Strömsholms slott samt till Furusund. Och vänder sig till pensionärer från 65 år och uppåt, medelåldern brukar ligga någonstans runt 83 år.

Igår, onsdag 14 juni, besökte de Sigtuna där de fick en historisk guidning, åt lunch på en restaurang vid vattnet och hade tid att strosa i stan. Med följde 23 pensionärer.

– Det var helt underbart. Vi fick en jättebra guidning genom hela staden, vädret var med oss och maten var gudomlig, alla var jättenöjda, säger Ewa Grzechnik.

När de bokar resorna väljer de främst platser som är nära hav eller vatten eller där det finns något som är kulturellt intressant eftersom de märkt att många uppskattar just det.

Mötesplats Hammarbyhöjden och stadsdelsförvaltningen har arrangerat sommarutflykter för pensionärer sedan 2009. Och intresset är stort, augustiresan som går till Furusund är redan fullbokad. Det är en allsångsresa där man tillsammans går runt och sjunger och får höra berättelser om personer som varit där exempelvis Astrid Lindgren, Evert Taube och August Strindberg.

– Det blir spännande med allsångsvandring. Det måste vara fantastiskt att gå och sjunga och höra roliga berättelser och titta på hus, säger Ewa Grzechnik.

För den som vill åka på utflykt i sommar finns fortfarande möjlighet att följa med på resan till Kolbäcks gästgiveri och Strömsholms slott i juli, där man bland annat får en guidning av slottet och kan strosa runt i slottsparken som ligger precis bredvid Kolbäcksån.

För pensionärer som är hemma i stan vill Ewa Grzechnik även tipsa om Mötesplats Hammarbyhöjdens midsommarfirande som äger rum redan den 20 juni kl 13.30.

– Då ska vi ha ett band som spelar och så får de ett häfte så att de kan vara med och sjunga. Man behöver inte anmäla sig, utan det är bara att komma. Men vill man äta så måste man ringa till restaurang Astrid och Svea och boka bord, säger hon.

Sommarutflykterna avgår från Mötesplats Hammarbyhöjden på Tidaholmsplan 18. Biljetter säljs på Mötesplats Hammarbyhöjden, men den som vill följa med får vara snabb för det finns bara ett fåtal platser kvar.