Askgravplatserna gör att fler kan begravas på kyrkogården. Traditionella kistgravar finns det inte längre plats för, förutom i undantagsfall Foto: Läsarbild Mitt i/Katarina församling

Rusning till nya gravar på Katarina kyrkogård

En ny sorts grav har lanserats på Katarina kyrkogård. – Succé är ett olämpligt ord i sammanhanget, men det har varit väldigt många som varit intresserade, säger Allan Zoltan på Katarina församling.

  • Publicerad 06:02, 22 sep 2019

Katarina församling är först ut på Södermalm med att använda den nya typen av grav, askgravplats. Det är som ett mellanting mellan en traditionell urn- eller kistgrav och en minneslund.

De traditionella kistgravplatserna är slut på kyrkogården, så de 960 nya askgravplatser är välkommet tillskott.

– Vi är oerhört glada över att på detta sätt kunna öppna upp för fler människor att få ha en plats att besöka och minnas sina nära och kära, säger Ulla Dahlbäck, ledamot i Katarina församlings kyrkoråd i ett pressmeddelande.

Populärt val

Och gravarna är populära. Sedan lanseringen i vintras har runt 60 personer gravsatts.

– Det kommer att ta sex, sju år sedan kommer de att ta slut. Succé är ett olämpligt ord i sammanhanget, men det har varit väldigt många som varit intresserade, säger Allan Zoltan, fastighetsförvaltare i Katarina församling.

De nya gravarna finns i det sydvästra hörnet av kyrkogården. Parkområdena i den nordöstra delen av kyrkogården bevaras.

Fakta

Många kända namn begravda här

– Katarina kyrkogård rymmer runt 1000 gravar, en minneslund och sedan slutet av 2018 en askgravplats med rum för 960 gravplatser.
– Anna Lindh, Tomas Tranströmer, Cornelis Vreeswijk, Mikael Nyqvist, Per Anders Fogelström och Kim Anderzon är några av de som är begravda på kyrkogården. Här finns även Gösta Ekmans minnessten formgiven av Marie Louise Ekman.
– Askgravplatsen är en relativt ny form av gravskick. Vid gravsättning i askgravplats markeras askornas placering ut. Gravplatserna markeras på natursten med namnplattor i brons. Gravplatserna reserveras för den avlidne i 25 år efter det att gravsättningen har ägt rum.

Källa: Katarina församling
Visa merVisa mindre