Rusning till Arbetsförmedlingen i Haninge

Nu märks coronakrisens konsekvenser bland inskrivningarna av Haningebor hos Arbetsförmedlingen. De preliminära siffrorna visar att inskrivningarna mer än fördubblats när man jämför mars månads inskrivningar med mars 2019.

  • Publicerad 05:06, 3 apr 2020

531 personer från Haninge har skrivit in sig på Arbetsförmedlingen när mars är slut, visar preliminära siffror från Arbetsförmedlingen som Mitt i begärt ut.

Det är en kraftig ökning från inskrivningarna i februari månad, 304, och mer än en fördubbling i inskrivningar jämfört med i mars 2019, då antalet var 261.

Vissa branscher drabbas särskilt hårt

Andreas Falk

– Vi är fortfarande inne i en trend. Det har inte exploderat fullständigt, men vi ser att något händer i vissa branscher som går väldigt tungt och där uppsägningar redan gjorts. Vissa branscher drabbas särskilt hårt av situationen, säger Andreas Falk, enhetschef på Arbetsförmedlingen i sydöstra Stockholm.

I flera Södertörnskommuner är anställda inom flyg- och restaurangbranschen direkt drabbade. Eventföretag och mässor är andra områden som i princip står stilla.

Fokuserar på varslen

Enligt Andreas Falk fokuserar Arbetsförmedlingen nu tillsammans med andra myndigheter på de varslen som kommer. Allt blir avhängigt av var de tar vägen, och varslen är i sin tur avhängiga av vilken utveckling coronaviruset tar.

– Det blir helt klart en helt annan utveckling om vi kommer ut ur det här läget först om fyra, fem, sex månader än om vi kommer ut ur det om en månad. Men vi rustar oss för att kunna hantera en situation där varslena blir till uppsägningar, säger Andreas Falk.

Loading…

Källa: Arbetsförmedlingen sydöstra Stockholm

Fakta

Antalet inskrivningar av Haningebor hos Arbetsförmedlingen

2020

Januari: 375

Februari: 304

*Mars: 531

2019

Januari: 387

Februari: 290

Mars: 261

*Mars månads siffror för 2020 är än så länge preliminära.

*Vem som helst som är mellan 16-65 år får skriva in sig på Arbetsförmedlingen, men servicenivån varierar beroende på om du arbetar, arbetar deltid eller är arbetslös. För att få a-kassa måste du vara arbetslös.

Källa: Arbetsförmedlingen sydöstra Stockholm
Visa merVisa mindre