Fick avboka. 100 patienter fick avbokas under veckan på Capio vårdcentral på Grevgatan. Foto: Pekka Pääkkö

Rusning efter vaccin på Östermalm

Vaccinationerna i fas 2 är äntligen igång – och Östermalms vårdcentraler är nerringda av ivriga 80-plussare. Men pausen med Astras vaccin sinkar arbetet på flera håll. "Vi har behövt avboka cirka 100 patienter", säger Linda Lillgård på Stureplans vårdcentral.

  • Publicerad 14:00, 19 mar 2021

Startskottet för vaccinationerna av Fas 2 var ett efterlängtat besked, och förra veckan skickade Region Stockholm ut ett informationsbrev till alla som är födda 1941 eller tidigare.

Sedan dess har trycket på Östermalms vårdcentraler varit högt.

– Vi har en gammal befolkning på Östermalm och det är väldigt många som ringer och vill ha vaccinet, berättar Linda Lillgård, verksamhetschef på Stureplans vårdcentral med runt 500 patienter i målgruppen 80+.

Som så många andra vittnar hon om att det är snabba puckar när doserna fördelas.

– De kommer med kort varsel, inte ens en vecka, då är det svårt att planera.

"Ring inte"

På grund av den stora efterfrågan har flera vårdcentraler uppmanat sina listade patienter att inte själva ringa.

"Lill-Jans kontaktar dig för tid till vaccination. Vi ber er att INTE RINGA för vaccinationstid- våra telefoner måste kunna nås av den som behöver medicinsk rådgivning", skriver Lil-Jans husläkarmottagning.

Även Capio vårdcentral Östermalm på Grevgatan ska själva kontakta sina nästan 900 patienter i målgruppen.

– Det är bra om man inte ringer vårdcentralen eftersom antalet kontakter annars riskerar att fördröja vaccinationen. Vi använder allt vaccin vi får av regionen utan dröjsmål, skriver Magnus Röjvall, Regional medicinsk chef på Capio närsjukvård, i ett mejl.

Grus i maskineriet

Tisdagens beslut om en paus med Astras vaccin var ytterligare ett grus i vaccinations-maskineriet. På Capio vårdcentral Östermalm har man vaccinerat 80-plussare med just Astras vaccin, och det arbetet fick avbrytas efter Folkhälsomyndighetens besked.

– Vi hoppas kunna komma igång med vaccinationen igen så snart som möjligt, men inväntar vidare besked från regionen, skriver Magnus Röjvall på tisdagen.

Även Stureplans vårdcentral, som har tilldelats både Pfizers och Astras vaccin, påverkades.

– Vi har behövt avboka cirka 100 patienter. Vi vet inte ännu hur tilldelningen blir nästa vecka, så just nu bokar vi inte in några patienter utan avvaktar besked senare i veckan, berättar Linda Lillgård på tisdagen.

För vårdgivarna innebär vaccinationsarbetet långt mer än att sticka patienterna i armen, berättar Linda Lillgård. Bakom kulisserna pågår ett stort logistiskt arbete varje dag.

– Vi är glada att vi äntligen kan erbjuda vaccin till våra patienter. Att det är möjligt är helt avhängigt att vi har bra personal som ställer upp och arbetar på kvällarna.

Så många 80-plussare har fått vaccin där du bor

SNOPET. Samma dag som Birgitta Nordström skulle få sin spruta blev det stopp. Foto: Ingrid Johansson

Pausat vaccin

Astra Zenecas vaccin pausades i tisdags efter beslut av Folkhälsomyndigheten.

Totalt står Astra Zenecas vaccin för nästan hälften av de prognosticerade vaccinleveranserna under mars och april.

Pausen var en försiktighetsåtgärd till dess Europeiska läkemedelsmyndigheten och Läkemedelsverket hunnit utreda misstankar om biverkningar. En ny bedömning gjordes under torsdagen då EMA kom fram tll att vaccinet var säkert. Folkhälsomyndigheten ska i nästa vecka besluta om hur man ska gå vidare med utrullningen av Astra Zeneca vaccinet.

Visa merVisa mindre