SNABBA RYCK. En del av de 80-plussare som slängde sig på telefonen när brevet kom blev besvikna. Foto: Mostphotos

Rusning efter vaccin i Vasastan

Nu är det äntligen dags för Vasastans 80-plussare i Fas 2 att få sina sprutor. Välkommet, men vårdcentralerna har mycket hög belastning. Pausen med Astras vaccin ökar pressen ytterligare.

  • Publicerad 14:00, 19 mar 2021

Vi har fått många frågor under hela våren.

En halv miljon vaccinationsdoser är på väg till Sverige och vaccinationen av Vasastans 80-plussare i Fas 2 är i gång till slut.

Ilya Ferdossian, enhetschef på Vasastans vårdcentral som har kring 200 listade patienter i åldersgruppen över 80, vittnar om att de fått hundratals frågor den senaste veckan som handlar om vaccinering.

– Mycket på grund av det brev som skickades till äldre patienter från regionen. I detta brev klargjordes att det var möjligt att kontakta sin vårdcentral och boka tid för vaccination. Då verkligheten inte stämmer överens med denna information har vårt telefonsystem blivit överbelastat med samtal från denna åldersgrupp, skriver Ilya Ferdossian i ett mejl till Mitt i.

Stoppades omedelbart

På tisdagen kom dessutom beskedet att Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt i Sverige.

Johannes husläkarmottagning har ökat sin kapacitet för att kunna ta emot samtal och svara på frågor.

– Men det är svårt att räcka till när många hör av sig samtidigt, skriver verksamhetschefen Nathalie Hollink Dzabic till Mitt i.

Hon beskriver ett nära samarbete med Region Stockholm.

– Situationen är mycket komplex och vi måste vara lyhörda för att läget ändras snabbt. Det är tillgången på vaccin som styr hur fort vi kan vaccinera.

Hon hänvisar till 1177.se för de senaste uppdateringarna om vaccinet.

SNOPET. Samma dag som Birgitta Nordström skulle få sin spruta blev det stopp. Foto: Ingrid Johansson

Nu håller vårdcentralen på att kontakta de som berörs av beslutet om Astras vaccin och som nu får vänta på en ny tid.

Även på Kvartersakuten Matteus har det stundtals varit hårt tryck.

– Vi har bemannat upp för att möta våra patienters behov. Vi har fått många frågor under hela våren och har stor förståelse för att folk är angelägna om att få vaccin, oavsett om man är över 80 eller inte. Det är väldigt efterlängtat av alla, säger Marie Cederholm, och fortsätter:

– Självklart är det också en jättebelastning för oss i primärvården som ska vaccinera samtidigt som vi ska göra allt vi gör i vanliga fall, men vi har fantastiskt duktiga sköterskor och alla gör sitt bästa.

Så många 80-plussare har fått vaccin där du bor

Pausat vaccin

Astra Zenecas vaccin pausades i tisdags efter beslut av Folkhälsomyndigheten.

Totalt står Astra Zenecas vaccin för nästan hälften av de prognosticerade vaccinleveranserna under mars och april.

Pausen var en försiktighetsåtgärd till dess Europeiska läkemedelsmyndigheten och Läkemedelsverket hunnit utreda misstankar om biverkningar. En ny bedömning gjordes under torsdagen då EMA kom fram tll att vaccinet var säkert. Folkhälsomyndigheten ska i nästa vecka besluta om hur man ska gå vidare med utrullningen av Astra Zeneca vaccinet.

Visa merVisa mindre