Högtryck. Under vecka 32 – 33 sökte sig tio personer till energirådgivningen. Samma period i år hade antalet sexdubblats till 60. Foto: Mostphotos

Rusning efter goda energiråd

Efter semestrarna går telefoner och mejl varma på den kommunala energirådgivningen. Antalet som hör av sig har sexdubblats sedan förra året. – Folk är oroliga inför vintern, säger energi- och klimatrådgivare Anna Westerlund.

  • Publicerad 11:51, 30 aug 2022

Senaste halvtimmen har jag fått in fyra mejl. Oj, nu har jag fått ett till.

Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker har en gemensam energirådgivning. Där kan man både få gratis personlig rådgivning, boka hembesök och få hjälp att hitta digital information.

Med stigande elpriser ökar trycket på rådgivningen.

– Det började märkas i vintras. Nu har det tagit rejäl fart igen, säger Anna Westerlund. Vår gissning är att man tar tag i saker när man är tillbaka från semestern. Och det handlar säkert också om att nyhetsrapporteringen om elpriserna varit stor.

Störst anledning att se över sin elförbrukning har de som bor i hus med direktverkande eluppvärmning.

– Det är nog de som har mest utsatt sits i det här läget. Men vår uppgift är att se till att alla använder energi smartare så att vi minskar vårt energiberoende totalt.

Hinner ni svara alla?

– Som det är nu har vi fått be om förståelse för att det kan ta längre tid. Bara den senaste halvtimmen har jag fått in fyra mejl. Oj, nu har jag fått ett till. Det är väldigt mycket nu.

De fem Roslagskommunerna har tillsammans över 200 000 invånare och en hög andel bor i villa eller radhus.

Rådgivningen består bara av en ingenjör som gör hembesök och svarar på frågor och projektledare Anna Westerlund som förser med information och lotsar vidare.

Just nu får de förstärkning av en tjänsteman på deltid.

Anna Westerlund hoppas att energirådgivningen får mer resurser till hösten.

Så kan du spara el

Skaffa koll: hur mycket el drar ditt hus jämfört med liknade, hur värms det upp?

Enkelt: Sänk inomhusvärmen en grad. Täta fönster och dörrar.

Omfattande: Tilläggsisolera. Solpaneler. Byt värmesystem.

Läs mer på energiradgivningen.se

Visa merVisa mindre