Runstenen i Norra Ängby – dåtidens största skrytbygge

Störst, bäst och vackrast. Med en vikt på flera ton. I Norra Ängby står den mest kända runstenen i hela Bromma och osar rikedom. – Den är en riktig statusmarkering, säger Nils Ringstedt, arkeolog.  

  • Publicerad 12:35, 31 maj 2019

Genom att äga en villa i Norra Ängby visar man att det finns pengar i plånboken. Husen här går för mellan 6 och 10 miljoner kronor, enligt slutpriser på Hemnet.

Och det visar sig att företeelsen att markera status genom sitt boende går ända tillbaka till vikingatiden. Jämte en studsmatta i en trädgård på Runstensvägen står dåtidens största markör för välstånd som ett bevis för det.

Nils Ringstedt kollar in runstenen i Norra Ängby. Foto: Christian Lärk.

– Den är högst, finast och har bäst ristning. Det är en riktig kändis i Bromma! säger Nils Ringstedt, pensionerad doktor i arkeologi.

Dåtidens största reklamskylt

De som passerade Norra Ängby runt 1100-talet var tvungna att ta den enda väg som fanns i området. Bästa platsen att placera reklam på. Men istället för att trycka upp bilder på bländande vita tänder eller märkeskläder restes en över två meter stor sten som alla kunde beskåda.

Tor och Oden finns inristade på Nils Ringstedts arm. Foto: Christian Lärk.

Den röda färgen i ristningarna går inte att ta miste på.

”Udd lät resa stenen efter Björn, Ingrids fader”.

– Få kunde läsa. Men genom stenens storlek låter Udd och Ingrid alla veta att de har ärvt sannolikt allt som finns i hela Norra Ängby. Det är ett sätt att markera att de är rikast och viktigast. Ett sätt att show off, säger Nils Ringstedt.

Kvinnan hade hög status

På gården, inte långt bort, bodde Ingrid med Udd. Tillsammans med en by på omkring 20 personer levde hon ett fritt liv med vackra kläder och smycken.

Brommas finaste runsten finns i Norra Ängby och restes till minne av Björn. Foto: Christian Lärk.

Hon hade rätt att både välja och skilja sig från sin make och i bältet bar hon nyckeln till träkistan där alla smycken och mynt låg. För det var hon som ansvarade för hushållets ekonomi.

Kvinnan hade betydligt större status under forntiden än under den kristna epoken. Här är hon med och fattar beslut

Nils Ringstedt

– Kvinnan hade betydligt större status under forntiden än under den kristna epoken. Här är hon med och fattar beslut, säger Nils Ringstedt.

Han kallar runstenen i Norra Ängby för Brommas yngsta och absolut vackraste. Kanske också för att den står stadigt när andra inte gjort det.

– I Bromma fanns ursprungligen sex runstenar. En av dem stod på det som nu är Bromma flygplats landningsbana. Några andra är försvunna, nerpackade i lådor och borttappade nere i museers källare, säger Nils Ringstedt.

Tror du att den står kvar om 1 000 år?

– Tyvärr inte. Nu är platsen fridlyst och ingen får bygga här. Men om tusen år har man nog gjort det.

Del 1 av 3

Häng med på fornfyndsjakt

  • Lokaltidningen Mitt i går på på fornfyndsjakt i Bromma i en serie i tre delar.
  • I den första delen tittar vi närmare på Brommas ståtligaste runsten.
  • I den andra vandrar vi bland gravfält med oupptäckta gömmor.
  • I den tredje och avslutande delen av serien upptäcker vi stormannagården i Karsvik.
  • Till vår hjälp finns Brommabon Nils Ringstedt, pensionerad doktor i arkeologi och ansvarig för fornvård i Bromma hembygdsförening.
Visa merVisa mindre