Att Vallentuna ligger i Runriket känner vartenda skolbarn till. Nu har det även nått en internationell publik.

Den 26 november publicerade amerikanska nyhetskanalen CNN en artikel om hur Runriket ger inblickar i vikingakulturen. Vallentuna beskrivs som ”a pleasant community with cobblestone churches, picnic areas and playgrounds”.

I Norden har vi länge vetat att vikingarna levde i övergången till kristen medeltid. På andra håll är det mer okänt och det görs ett stort nummer av att Jarlabanke och hans ätt var de första kristna i trakten.

Snart skriver italienska Everyeye en snarlik artikel. Vallentuna beskrivs som en "piccolo e adorabile villaggio" (en liten förtjusande by). Och i spanska National Geographic står att man "i Vallentuna kan känna närvaron av Jarlabanke än i dag".

Allvarligare var tonen när danska Jyllands-Posten i januari tog upp dubbelmordet på en lantbrukare och hans sambo i Vallentuna som exempel på ett svenskt gängvåld bortom regeringens och rättsväsendets kontroll.

I mars rapporterade finska Hufvudstadsbladet om att åländske Michael Björklund skulle delta i Robinson. Han tog senare hem tävlingen. Men på ett litet hörn omnämndes Vallentuna eftersom en annan deltagare, Cissi Wallin Nilsson, är från orten.

Oftast nämns dock Vallentuna eftersom det givit namn åt Ikeas storsäljande bäddsoffa som under året förekommit inredningsreportage i Storbritannien, Italien och Norge.