Rune, 99, från Skarpnäck är äldst på Vårsalongen: "Vad är det med det?"

Konstmuseet Liljevalchs har släppt namnen för Vårsalongen 2016. Ett av dem är skulptören Rune Hannäs, 99, i Skarpnäck. Hans verk skulle varit 12 m stort och stått utanför Friends arena – men pengarna tog slut. "Klart jag är besviken", säger han.

  • Publicerad 16:11, 20 nov 2015

Skulpturen heter "Ball in the air" och var tänkt att i slutändan bli 12 m hög med en jättelik färgglad kula, som sakta roterade runt. Den ritades för att stå utanför nationalarenan Friends i Solna, och 99-årige Rune Hannäs trodde allt var klappat och klart. Men icke.

– De fick slut på pengar så det blev inte, trots att arkitekterna ritat in att den skulle stå där. Efter allt arbete jag lagt ner på den så är det klart att jag blev besviken. Jag började ändå skissa på den för en tio år sedan, berättar Rune Hannäs när vi hälsar på hemma i hans kombinerade ateljé och bostad, högst upp i ett hus på Tätorpsvägen. Här har han bott lika länge som Skarpnäck funnits.

"De borde tagit en annan skulpturer istället"

Någon stor flygande boll blev det alltså inte. Men nu kan alla njuta av miniatyrversionen av "Ball in the air" på Liljevalchs prestigefulla vårsalong. Vill du knalla hem med den går den loss på 26 500 kr; "Men med tanke på hur mycket jobb jag lagt ner på den borde den kosta 50 000 kr".

När Tidningen Hammarby/Skarpnäck kontaktar honom, vet han inte om att det är helt bekräftat att han ska medverka på Vårsalongen. Nu vet han det.

– Jag har inte tänkt på det så mycket. Det är en slump att jag är med, jag är rätt förvånad faktiskt. Det hade varit bättre för mig om de tagit DNA-statyn där, den är snyggare, säger Rune Hannäs och pekar på en bronsfärgad DNA-snurra.

Du är född 1916 och är alltså äldst på vårsalongen.

– Ja, vad är det med det? För mig är det inget särskilt. Jag tror jag ställt ut på Liljevalchs en gång tidigare, en liten gumma, för en 60 år sedan. Men jag har aldrig gjort så stor affär av något av mina jobb. De flesta känner inte till mig. Jag håller på att skriva min självbiografi nu, den är snart klart.

Skapar du fortfarande?

– Jag gjorde en akvarell. Om jag kunde gå så skulle jag fortfarande jobba. Men jag ligger mest och jag kan varken gå eller sitta på grund av värk. Det är jobbigt som fan. Roligare kan man ha det.

Föddes för snart 100 sedan

Namn: Rune Hannäs.

Ålder: 99 år.

Yrke: Skulptör och konstnär sedan 1950-talet. Gått på Konstfack.

Bor: I Skarpnäck sedan 1983. Ursprungligen från Boden.

Verk på Vårsalongen: "Ball in the air".

Kända verk: Skulpturen "Nyckeln" i Danvikstull, skulpturen "Klockspel" i Märsta centrum, Expressens "Guldpucken".

Visa merVisa mindre