Foto: Wilhelm Jaresand

Rulltrapporna kan kosta nästan 300 miljoner

Upphandlingen för rulltrapporna på pendeltågsstationerna Stockholm City och Odenplan kan kosta 298 miljoner kronor, enligt en rapport från Sweco. Det rapporterar SVT.

  • Publicerad 16:23, 31 jul 2018

Enligt en rapport från byggföretaget Sweco som SVT begärt ut är rulltrappshaveriet på pendeltågsstationerna Stockholm City och Odenplan så omfattande att det kan innebära en merkostnad på 298 miljoner kronor.

Den otroliga summan ska täcka utbytet av felaktiga komponenter och ökad översyn, drift och underhåll under maskinernas livslängd.

Vem som ska betala är oklart

Trafikförvaltningen har inget tydligt svar på vem som ska plocka upp notan. I ett skriftligt svar till SVT hävdar de att bolaget Kone sköter service och underhåll av rulltrapporna och att Otis utför garantijobben på det som är trasigt.

Frågan verkar således vara om skadorna beror på dålig kvalitet redan från leverans eller om de uppkommit på grund av dåligt underhåll.

””Vi ber att få återkomma avseende reparationskostnaderna för de trasiga rulltrapporna, men SL är av den uppfattningen att alla kostnader som uppkommer i samband med de trasiga rulltrapporna skall betalas av Otis”, skriver trafikförvaltningens presskommunikatör Per Hallberg till SVT.