Restaurangen ville inte servera vin till rullstolsburen kvinna. Foto: Mostphotos

Rullstolsburen kvinna nekades vin – nu stäms restaurangen

En restaurang i Stockholm stäms efter att personalen nekade en rullstolsburen kvinna vin. Restaurangen hävdar att anledningen var att hon var för berusad – inte för att hon hade en funktionsnedsättning.

  • Publicerad 11:38, 29 nov 2019

I mars förra året besökte en rullstolsburen kvinna en restaurang i Stockholm. När hon skulle beställa vin nekades hon ett glas av restaurangpersonalen – eftersom de tyckte att hon var för berusad, skriver P4 Stockholm.

– Jag var spiknykter och kom från ett föreläsaruppdrag. Jag fick inte ens någon förklaring till varför man inte villa servera mig utan blev bara tillsagd att gå därifrån. Jag trodde inte att det var sant, säger kvinnan till kanalen.

Restaurangen stäms

Restaurangen hävdar att kvinnan inte nekades vin för att hon har en funktionsnedsättning men Diskrimineringsombudsmannen, DO, håller inte med. Restaurangen har nu stämts.

DO menar att det är osannolikt att personalen kan ha misstagit kvinnan som berusad.

– Det finns personer som träffade den här kvinnan både före och efter händelsen och som inte på något sätt uppfattar henne som alkoholpåverkad, säger processföraren Karin Ernfors till P4.

Liknande fall

För tio år sedan stämde DO en krog då en annan funktionsnedsatt kvinna nekades inträde för att hon uppfattades berusad. Krogen friades eftersom att hovrätten inte ansåg att det var diskriminering – krogpersonalen saknade insikt om funktionsnedsättningen.