Grannen Lars Johansson. Efter att Mitt i tog bilderna sattes ytterligare ett staket upp runt själva huset inne på tomten. Foto: Pia Bispo

Ruinerna står kvar efter villa i Trollbäcken som brann 2018

Sommaren 2018 brann en villa ner i Trollbäcken. Men brandruinerna står kvar och grannarna är upprörda. – Det är en förslumning. Ungar har sprungit in där. Det vore anständigt att rensa upp, säger grannen Lars Johansson.

  • Publicerad 12:00, 9 mar 2020

Huset i villakvarteret i Trollbäcken stack ut redan innan branden, då det hyrdes ut till byggarbetare.

Nu gapar sotiga fönstergluggar tomma, efter att villan brann ner i juli 2018 . Först inleddes en polisutredning om grov mordbrand, men fallet lades ner efter halvår i brist på bevis.

Sedan dess ligger bråte och skräp runt ruinerna. Lars Johansson är en av grannarna som klagat på den ovårdade tomten till kommunen.

Ruinerna efter branden sticker ut i Trollbäcken. Foto: Pia Bispo

– Det är en förslumning och farligt. Ungar har sprungit in där. Väggarna kan ju rasa. Det vore också anständigt att rensa upp, säger Lars Johansson.

Nytt staket på plats

Efter att grannarna klagade under 2019 satte villaägaren upp ett staket vid infarten och tog bort en bil från uppfarten.

Under vintern har kommunen på nytt krävt att villaägaren ska snygga till på tomten och nyligen, i samband med att Mitt i började undersöka frågan, har även ett till staket satts upp runt själva huset.

Rättegång i september

Men brandruinerna står kvar. En försäkringstvist sätter käppar i hjulet för rivningen.

I september i år, mer än två år efter branden, ska frågan avgöras i Stockholms tingsrätt. Då är det 1,5 månad kvar innan villaägaren måste börja riva huset, enligt det rivningslov som kommunen gav i november 2018.

Grannarna i Trollbäcken har tröttnat på utsikten. Foto: Pia Bispo

Därefter har villaägaren, ett företag som förvaltar fastigheter, tre år på sig att riva huset. Grannen Lars Johansson tycker att rivningen tar lång tid.

– Lagen är som den är. Men det är ett konstigt tidsperspektiv, i ett i övrigt välskött villaområde. Och när flera personer anmäler en ovårdad tomt undrar man ju om reglerna är helt uddlösa när det inte händer ett smack, säger han.

Fakta

Hyrde ut huset för 50 000 kronor i månaden

Innan branden hyrdes huset i Trollbäcken ut till en byggfirma och byggarbetare bodde där.

Villan ägs av ett företag som förvaltar fastigheter. Företaget ligger i konflikt med sitt försäkringsbolag. Därför har huset inte rivits än.

Villaägaren har stämt försäkringsbolaget eftersom de inte fått ersättning för branden.

Villaägaren vill ha pengar som täcker rivningen, återuppbyggnad samt även hyresförluster på 50 000 kronor i månaden, enligt stämningsansökan.

Men försäkringsbolaget vill inte betala ut något, eftersom man anser att villaägaren gett felaktiga uppgifter när försäkringen tecknades.

Visa merVisa mindre

Att tvisten dragit ut på tiden i tingsrätten är olyckligt

Jenny-Margareta Uggla

Jenny-Margareta Uggla är jurist på Tyresö kommun. Hon förstår grannarnas frustration.

– Att tvisten dragit ut på tiden i tingsrätten är olyckligt. En tomt ska hållas i vårdat skick så att den inte orsakar olägenhet för omgivningen. Samtidigt är det de här reglerna som gäller, säger hon.

Villaägarens advokat, Magdalena Berg, säger till Mitt i att hon inte vet vad som händer med rivningen om tvisten drar ut på tiden.

Husets ägare ligger i tvist med försäkringsbolaget. Foto: Pia Bispo

– Jag har inte pratat med min huvudman om rivningen. Nu väntar vi på att frågan om rätt till försäkringsersättning prövas. Min huvudman vill ha ersättning för kostnaden att röja undan och bygga något nytt där, säger Magdalena Berg.

Enligt Magdalena Berg hyrde villaägaren ut huset till en byggfirma vid tidpunkten för branden.

Tolv personer skrivna där – ännu

I dag, snart två år efter branden, står fortfarande tolv män skrivna på det nerbrunna huset. Tio av dem är folkbokförda där och två män har sin postadress där.

Magdalena Berg kan inte kommentera varför tolv personer fortfarande är skrivna på huset i Trollbäcken.

– Nej, mitt uppdrag är begränsat till att företräda villaägaren i försäkringstvisten, säger hon.

Mitt i har sökt villaägaren utan resultat.