Rugbymammorna i Täby startade ett eget lag

Det började med att ett gäng mammor fick agera ”utfyllnad” när Erikslunds KF:s F16 och F18 tränade. I dag knappt tre år senare har rugbymammorna blivit ett damlag som tränar flera gånger i veckan och ska åka till en turnering i Frankrike i oktober.

  • Publicerad 11:46, 21 sep 2017

– Vi får ofta höra att vi inte är kloka som börjar spela rugby i den här åldern, men det är ofattbart kul! Vi får ut våra aggressioner, vi får nya vänner och vi lär oss nya saker. Bara sedan i somras har vi utvecklats och tagit stora kliv framåt, säger Anna Sternbrink Olsson.

Hon är en av de som var med från början, för knappt tre år sedan då Erikslunds KF drog igång en satsning på att skapa flicklag för F16 och F18.

Lagets kapten Sian Brehmer försöker få stopp på Anna Sternbrink Olsson, med bollen.

– De var få i början så jag och några andra mammor till barn som spelade i olika lag i föreningen hakade på så att de skulle kunna genomföra sina träningar, säger hon.

Har inga motståndare

I dag tränar F15- och F18-tjejer ett par gånger i veckan – och av rugbymammorna har det blivit ett damlag som är mer livskraftigt än någonsin.

– Vi är 13 spelare som tränar regelbundet. Några mammor är kvar, men vi har också tagit in kompisar, folk som först inte hade någon anknytning till rugby eller till föreningen, säger Anna Sternbrink Olsson.

Freja Erikslund Rugby tränar tillsammans tre gånger i veckan på Täby Rugby Center.

Alla i laget är över 40 år, några är över 50. Hittills har de aldrig spelat någon match – för de har helt enkelt inte hittat några motståndare.

– Vi spelar ”Rugby á 5”, med fem spelare på planen och tvåhandstouch, och det finns inga andra lag som oss i Sverige, förklarar Anna Sternbrink Olsson.

Gäller att grabba tag

Tvåhandstouch innebär att man inte får gå in med full kraft och tackla med hela kroppen utan i stället stoppa motståndarna genom att grabba tag om dem med två händer.

– Man får ta tag om kroppen – eller rättare sagt man ska ta tag om kroppen – och stoppa dem, säger Anna Sternbrink Olsson.

”Man har olika roller på planen, så det finns plats för alla i laget”, säger Sian Brehmer, längst till vänster.

Och snart är det dags för Freja Erikslund Rugby, som laget heter, att få mäta sina krafter med andra damlag. I somras fick de en inbjudan till en turnering i Port-Vendres i södra Frankrike i mitten av oktober.

– Vi ska möta sex andra lag. De är nog hyfsat lika oss i ålder, men vi tror att de har mycket mer erfarenhet av rugby än vi, säger Anna Sternbriknk Olsson.

Hårdträning inför Frankrike

Sedan de beslutade att tacka ja till inbjudan och åka till Frankrike har Freja Erikslund Rugby intensifierat träningen.

– Ja, nu satsar vi. Tre gånger i veckan tränar vi tillsammans här på Täby Rugby Center och utöver det kör vi kondition och styrka på egen hand, säger Anna Sternbrink Olsson medan allt fler av hennes lagkamrater droppar in i omklädningsrummet i Erikslunds KF:s klubbhus i ena änden av rugbyfältet intill Storängsvägen.

– Det är ganska spartanskt, konstaterar Anna Sternbrink Olsson.

Stor sport i Täby

Erikslunds KF har jobbat för att få till ett nytt klubbhus, modernare och fräschare, men Täby kommun har hittills ansett att antalet spelare är för få.

– Fast vi har ändå cirka 200 spelare i klubben. Rugby är en liten sport i Sverige men här i Täby är den stor, framför allt på ungdomssidan, säger Anna Sternbrink Olsson.

Jenny Sandahl och Therese Emt i kamp om bollen.

Det är uppenbart den här onsdagskvällen. När Freja Erikslunds Rugby sätter igång sin träning får de dela gräsfältet med flera ungdomslag. Totalt uppemot 150 ungdomar springer omkring för fullt och kastar ovala bollar.

– Först tyckte jag att det verkade vara svåra regler, men det är inte så krångligt. Spring framåt och passa bakåt bara, säger Sian Brehmer som är lagkapten i Freja Erikslund Rugby.

”Inte pilates direkt”

Hon är skadad för tillfället, men inte på grund av rugbyn.

– Nej, det är från min maratonträning. Rugbyn ger inte så mycket skador som man skulle kunna tro, säger hon.

Caroline Schönbeck med bollen.

Anna Sternbrink Olsson håller med.

– Visst, det här är ju inte pilates direkt, men i och med att vi inte kör med fullkontakt och tacklar med kroppen så är det ändå på en rimlig nivå.

Bra konditionsträning

Dessutom fungerar rugbyn som en riktigt bra träning, inte minst för konditionen, förklarar maratonlöparen Sian Brehmer.

– Man springer och springer för att det är så roligt. Det här är det bästa jag har gjort, säger hon.

Freja Erikslund Rugby ligger i hårdträning inför turneringen i Frankrike i oktober.

– Ja, har vi bara en boll i närheten så kan vi springa hur länge som helst, säger Anna Sternbrink Olsson.

Så det blir ett vältränat gäng 40-plusare som åker till Frankrike för att göra matchdebut om några veckor.

– Absolut, men det känns ändå nervöst. Vi är lite spända. Det blir ett riktigt elddop för oss, säger Anna Sternbrink Olsson.

Fakta

Rugby sedan 2004

Erikslunds kamratförenings rugbysektion bildades 2004.

Under sommarhalvåret tränar lagen på Täby Rugby Center, och under vintern på konstgräset på Erikslunds bollplan.

I dag har man cirka 200 spelare och lag från 8–18 år, plus herrlag som är åtta i Sverige och damlaget Freja Erikslund Rugby som spelar ”Rugby à 5”. Pojkar och flickor spelar mixat upp till 13 års ålder.

Damlaget åker i mitten av oktober till Frankrike för att delta i en turnering – och för första gången spela matcher.

Erikslunds KF välkomnar alltid spelare till alla sina lag.

Visa merVisa mindre