Rugbylaget går bärsärk – i balklänning

De som passerar Skarpnäcksfältet på fredag kväll kommer mötas av en ovanlig syn: Mängder med rugbyspelare i balklänningar. Gayrugbylaget Stockholm berserkers ligger bakom initiativet. – Vi vill göra en rolig grej och samtidigt samla in pengar till Regnbågsfonden, säger klubbens ordförande Niklas Hammarstedt.

  • Publicerad 13:34, 1 aug 2018

EuroPride i Stockholm drog igång i fredags och håller på till och med söndag.

I samband med det kommer det spelas rugby i Skarpnäck – med ovanlig mundering: Olika former av balkläder.

Evenemanget går under namnet Prom dress pride battle och det är gayrugbylaget Stockholm berserkers som anordnar matchen. 

 – Man har haft sådana matcher flera gånger tidigare i länder som England och USA, säger klubbens ordförande Niklas Hammarstedt.

I Skarpnäck är det dock bara andra gången en sådan match spelas. Första gången var förra året, och den mottogs så väl att Stockholm berserkers bestämt sig för att göra det till en årlig tradition.

”Vill betala tillbaka till vårt community”

Nu är det intagsstopp, men tidigare kunde de som ville betala 200 kronor för att delta i matchen. Åskådarbiljetter till matchen som börjar 18:00 på fredag går att köpa på plats för 50 kronor. Hälften av intäkterna från spelaravgifter och biljetter går till Regnbågsfonden, en ideell organisation som jobbar med att finansiellt stötta personer över hela världen som får problem på grund av att de identifierar sig HBTQ-personer.

– Vi gör det dels som en rolig grej för oss och de som ska titta, det är ju annorlunda och ser fånigt ut att spela rugby i balklänningar. Men vi gör det också för att betala tillbaka och stötta vårt community.

Hur är det att spela rugby i en balklänning?

– Det är rätt svårt, men det beror på vilken typ av klänning man har på sig. En lång och tajt är till exempel svår att springa i.

Men trots möjligheten att utnyttja reglerna till att ha relativt lätthanterade kläder så berättar Hammarstedt att det inte lär göras.

– Fokus ligger inte på att vinna, utan på att det ska se så fånigt ut som möjligt. Och vi delar ut pris för bästa klädsel, så den moroten finns också.

Pris för bäst klädda kommer delas ut i samband med matchen.

Tryggt rum för folk som flytt till Sverige

Stockholm berserkers, som tränar vid Skarpnäcksfältet även till vardags, bildades 2011.

– Det var en kille som heter Tolga Demir som hade fått nys om att det fanns gayrugby ute i världen och bestämde sig för att dra igång ett eget lag. Det var ett kompisgäng från början men har växt sedan dess, säger Hammarstedt som kom till klubben året efter.

Varför behövs det gayrugbylag?

– Homofobi har inte varit ett problem i svensk rugby, men inom flera idrotter finns det tyvärr ofta en attityd som gör att det behövs fler arenor som är en trygg miljö för HBTQ-personer.

Han berättar att laget kan vara extra viktigt för personer som kommer från länder där det råder en annan syn på HBTQ-personer.

– Flera som hittat till oss har flytt från länder där det inte är acceptabelt på samma sätt som i Sverige, eller har föräldrar som inte uppmuntrar det. Vi vill vara med och skapa trygga rum inom sport. Sedan håller vi på med just rugby för att vi gillar det.