Rugby – en tuff sport utan divor

Fotbollsstjärnan Neymar skulle inte platsa i ett rugbylag. – Han ligger ofta på marken och beklagar sig. Sådant beteende accepteras inte i rugby, säger Arlo Knox som har bildat en klubb i Tumba.

  • Publicerad 17:30, 11 sep 2018

På en gräsmatta intill Ishuset i Tumba centrum är det tuffa tag som gäller.

Pang! Selmas tackling sitter perfekt och Troy får bita i gräset. Han reser sig snabbt och är redo för nya utmaningar.

– Jag är inte som vissa andra som är känsliga och kan bli sura om de blir tacklade, konstaterar 8-årige Troy och borstar bort lite jord från knäna.

Klubben Stockholm sharks rugby har träning. Ett 15-tal barn mellan 7 och 11 år har kul när de springer, tacklar varandra, och passar den äggformade bollen.

– Bollen kan vara lite svår att fånga, säger 9-årige Cristobal. Men allt med rugby är jättekul. Jag började för någon månad sedan och har redan spelat matcher. Vi har vunnit några och förlorat några.

Ett socialt projekt

Stockholm sharks rugby bildades i Tumba för ett drygt år sedan. Grundare är 38-årige Arlo Knox med ett förflutet i svenska landslaget och med två SM-guld med Exiles på meritlistan. Han tog med sig rugby från hemlandet England.

– Jag bildade klubben eftersom jag ville att mina barn skulle börja med rugby, säger Arlo Knox.

Men tanken var också att skapa ett socialt projekt. Knox är före detta lärare och undervisar även de unga rugbyspelarna i klubben, inte i matte och historia, utan om vad som är bra värderingar och moral, självdisciplin och kamratskap.

Visar alltid respekt

– Rugby är en sport där man alltid visar respekt för varandra, såväl lagkamrater som  motståndare och domare. Alla klubbar, både utomlands och i Sverige, lär ut bra värdegrunder och sociala färdigheter.

”Fotboll är en gentlemannasport spelad av huliganer, och rugby är en huligansport spelad av gentlemän”.

Så lyder ett engelskt ”rugbyordspråk”.

”Dela ut Oscars i fotboll”

Knox retar sig på hur fotbollsspelare kan bete sig under matcherna.

– Se bara på en världsstjärna som Neymar som ofta ligger på marken och beklagar sig. Han uppträder som en riktig blöja och nedvärderar sig själv. Det borde delas ut Oscars i fotboll! Att ligga och larva sig accepteras inte i rugby, varken av lagkamrater eller motståndare.

Enligt Knox skiljer sig även supporterkulturen i de båda sporterna. I samband med fotbollsmatcher kan det bli bråk både på och utanför arenan.

– Det händer aldrig i rugby. Man hatar inte andra klubbar. Fansen till lagen som ska mötas kanske sitter på en pub tillsammans före och efter matcherna. Visst kan det bli gliringar, men aldrig bråk. Alla är medvetna om var gränserna går.

Fakta

Boxningsklubb blev rugbypionjär

1823 tog en elev på den engelska skolan Rugby bollen med händerna för att göra mål, och det blev starten för en egen form av fotboll.

1931 kom 7 000 personer till Stockholms stadion för att bekanta sig med ”äggbollen”. Samma år tog boxningsklubben IK Balder upp rugby i sitt program, och den första rugbyplanen byggdes på Östermalms idrottsplats.

1943 arrangerades det första svenska mästerskapet. IK Göta vann.

1983 var det premiär för dam-SM, och Trollhättan RK står segrade.

Källa: Svenska rugbyförbunbdet
Visa merVisa mindre