Den senaste tiden har det rapporterats mycket om att flera riksdagsledamöter som representerar Sverigedemokraterna inte har vaccinerat sig mot covid-19.

För Michael Rubbestad, oppositionsråd i Håbo kommun och riksdagsman, var det dock självklart att ta sprutan, säger han.

– Ja, jag är dubbelvaccinerad. Jag hängde faktiskt på låset. Jag ville få det ur vägen så snabbt som möjligt och jag åkte faktiskt till Enköping eftersom det var svårt att få tid i Håbo.

Påstas vara ett gift

Samtidigt har han riksdagskollegor som SD:s Roger Richthoff som jämfört covid-19-vaccin med gift, enligt Sveriges Radios P4 Sörmland. ”I dag kan många barn bli så påverkade att de aningslöst tar en giftspruta mot covid-19”, skrev han på Facebook.

– Jag vill inte kommentera enstaka individers ställningstaganden, men min inställning är att om man kan vaccinera sig så bör man göra det, säger Michael Rubbestad.

Hur känner du inför att jobba med ovaccinerade. Någon rädsla?

Nej, jag är inte rädd. Jag är själv vaccinerad och det är faktiskt så att det fortfarande pågår en pandemi. Jag försöker hålla avstånd när det går och jag använder i vissa fall ansiktsmask. Dessutom förutsätter jag också att personer som uppvisar någon form av symptom ser till att isolera sig.

En Novus-undersökning som genomfördes i januari visade på att synen på vacci-nering skiljer sig avsevärt åt beroende på var man befinner sig på den politiska kartan. Mest positiva till att vaccinera sig var Liberalernas, Centerpartiets och Soc-ialdemokraternas väljare.

Motstånd i sociala medier

På andra sidan fanns Sverige-demokraternas väljare: Bland de tillfrågade SD-väljarna sa bara 57 procent att de tänker vaccinera sig, och ytterligare 28 procent att de var osäkra.

– Jag ser att det finns ett generellt vaccinmotstånd som dyker upp på sociala medier. I Håbo eller i mitt jobb som riksdagsledamot har jag inte stött på det. Den skepsisen lever mer på soci-ala medier än till vardags, säger Michael Rubbestad. Jag säger samma sak till väljare som till folk generellt att de bör vaccinera sig snarast.