Vaccin. Michael Rubbestad (SD), uppmanar alla att vaccinera sig snarast och säger att han själv hängde på låset när möjligheten dök upp. Foto: Bengt Johansson

Rubbestad (SD): ”Vaccinera er snarast”

Upplands-Bro / bålsta Michael Rubbestad (SD) tvekade inte när det kom till vaccinet. – Jag hängde på låset, säger han

  • Publicerad 21:34, 7 nov 2021

Det finns ett generellt vaccinmotstånd som dyker upp på sociala medier.

Den senaste tiden har det rapporterats mycket om att flera riksdagsledamöter som representerar Sverigedemokraterna inte har vaccinerat sig mot covid-19.

För Michael Rubbestad, oppositionsråd i Håbo kommun och riksdagsman, var det dock självklart att ta sprutan, säger han.

– Ja, jag är dubbelvaccinerad. Jag hängde faktiskt på låset. Jag ville få det ur vägen så snabbt som möjligt och jag åkte faktiskt till Enköping eftersom det var svårt att få tid i Håbo.

Påstas vara ett gift

Samtidigt har han riksdagskollegor som SD:s Roger Richthoff som jämfört covid-19-vaccin med gift, enligt Sveriges Radios P4 Sörmland. ”I dag kan många barn bli så påverkade att de aningslöst tar en giftspruta mot covid-19”, skrev han på Facebook.

– Jag vill inte kommentera enstaka individers ställningstaganden, men min inställning är att om man kan vaccinera sig så bör man göra det, säger Michael Rubbestad.

Hur känner du inför att jobba med ovaccinerade. Någon rädsla?

Nej, jag är inte rädd. Jag är själv vaccinerad och det är faktiskt så att det fortfarande pågår en pandemi. Jag försöker hålla avstånd när det går och jag använder i vissa fall ansiktsmask. Dessutom förutsätter jag också att personer som uppvisar någon form av symptom ser till att isolera sig.

En Novus-undersökning som genomfördes i januari visade på att synen på vacci-nering skiljer sig avsevärt åt beroende på var man befinner sig på den politiska kartan. Mest positiva till att vaccinera sig var Liberalernas, Centerpartiets och Soc-ialdemokraternas väljare.

Motstånd i sociala medier

På andra sidan fanns Sverige-demokraternas väljare: Bland de tillfrågade SD-väljarna sa bara 57 procent att de tänker vaccinera sig, och ytterligare 28 procent att de var osäkra.

– Jag ser att det finns ett generellt vaccinmotstånd som dyker upp på sociala medier. I Håbo eller i mitt jobb som riksdagsledamot har jag inte stött på det. Den skepsisen lever mer på soci-ala medier än till vardags, säger Michael Rubbestad. Jag säger samma sak till väljare som till folk generellt att de bör vaccinera sig snarast.

Flera vaccinerade barn och ungdomar i regionen

Vaccinationerna av åldersgruppen 12-15 år startade den 11 oktober.

Hittills har 6 800 barn eller 37 procent av 12-15-åringarna i länet fått dos 1.

Ytterligare 3,4 procent har bokat tid för vaccination.

Vaccinationssamordnare Margareta Öhrvall: – Det är fantastiskt att vi har nått så här långt på kort tid. Det visar att det finns en hög vaccinationsvilja. Vi är också tacksamma över att vårdnadshavarna tar sig tid att följa med till vaccinationslokalen eller att se till att barnet har den samtyckesblankett som krävs om de ska bli vaccinerade på egen hand.

Källa: regionuppsala.se

Visa merVisa mindre

Så ska de som öppnar sina hem för flyktingar ersättas

Upplands-Bro ska utreda frågan Upplands-Bro kommun ska i skuggan av Ukrainakriget utreda möjligheterna att ekonomiskt ersätta de privatpersoner som öppnar sina hem för flyktingar.tisdag 24/5 10:43

Mordmisstänkt kvinna fortsatt häktad

Åklagaren får mer tid att utreda händelserna i Bro. Mordutredningen i Bro där en kvinna i 50-årsåldern avled pågår alltjämt. Nu har åklagaren begärt och beviljats förlängd åtalstid.måndag 23/5 14:43