På Luciamorgonen hade Södersjukhuset 100 fler patienter inlagda än de har bemannade vårdplatser. Dessutom 40 patienter på akuten som väntade på en plats.

Sjukhuset gick då upp i stabsläge.

Bland annat har ambulanser styrts om och fått åka till Karolinska i Huddinge i stället, de geriatriska sjukhusen prioriterar att ta emot patienter från Sös och operationer kan komma att ställas in.

Det är det ökade antalet covidpatienter på sjukhuset, samtidigt som säsongen för RS-virus och influensa rivstartat, som är orsaken till den ansträngda situationen.

Tufft på barnakuten

Det är tufft även på övriga akutsjukhus. Karolinskas barnakut i Solna har haft över 200 patienter om dagen vissa dagar.

– Vi har fortfarande högt söktryck och väldigt fullt på vårdavdelningar, säger verksamhetschef Malin Ryd Rinder.

Men det skulle inte behöva vara så. Nästan 40 procent av barnen skulle kunna tas emot på primärvårdsnivå, enligt henne.

– Vi har endast tre barnakutmottagningar i regionen men drygt 240 vårdcentraler och 11 närakuter. Det gör stor skillnad om de ökar tillgänglighet för fler akuta patienter i detta läge. Vi vet att föräldrar blir oroliga då barn får feber och blir hängiga men de allra flesta grundfriska barn kan hantera dessa infektioner med lite extra omsorg och febernedsättande, alternativt bli bedömda på sin vårdcentral eller närakut, säger hon.

Sjukhuset försöker nu bemanna fler vårdplatser, genom att personal jobbar extra och att de som jobbar administrativt går in och arbetar kliniskt.

Tidig säsong

Även på Sachsska barnsjukhuset vid Sös är det fullt, berättar Anja Steiber vid presstjänsten, och det har förekommit överbeläggningar.

Att sjukhus går upp i stabsläge brukar vara regel snarare än undantag vid jul- och nyårshelgen.

Men i år kom larmet tidigt.

– RS-säsongen startade ovanligt tidigt i år, det är en aspekt, säger Anja Steiber.