Roy från Bromma tävlar om att vara med i Sveriges mästerkock

Farmor lagade mat, mamma och moster också. 32-åriga Roy Nader har stått i köket sedan barnsben. Nu är han en av kandidaterna till att vara med i Sveriges mästerkock. – Jag var livrädd när juryn skulle smaka min mat, säger han.

  • Publicerad 11:23, 14 jan 2020

Rätten som han bjöd på under sin audition, som sändes på tv i torsdags, var kummelrygg med fänkålscrudité, blomkålspuré, brynt smör med rostade pinjenötter. Rätten var passande då Annedalsbon jobbar som fiskhandlare.

– Maten hann bli lite kall, men juryn tyckte att det var jättegott, säger Roy Nader.

Roy Nader. Foto: Privat.

I Sveriges mästerkock får tv-tittaren följa amatörkockar som lär sig att laga mat på toppnivå. Annedalsbon blev anmäld till programmet av sin bror och det är familjen som har inspirerat Roy Nader till att laga mat. Han har fått vara med i köket sedan han var liten.

– Min familj, som är halvlibanesisk, har alltid samlats kring mat, det har varit en viktig del av livet. Det har också varit min terapi, min lilla bubbla, säger han. 

”Livrädd” av att visa sin mat för juryn

Leif Mannerström provsmakar maten under audition. Den övriga juryn består av Markus Aujalay och Mischa Billing. Foto: TV4/Cmore.

Från att det först var farmor, mamma och moster som stod i köket är det nu Roy själv som står för bjudningarna när familjen samlas. Men att även juryn i programmet skulle tycka om hans hemlagade rätter var inte självklart. 

När man väl står där framför domarna är det en helt annan känsla. Det finns ingen som är tvungen att säga att det är gott.

Roy Nader

– När man väl står där framför domarna är det en helt annan känsla. Det finns ingen som är tvungen att säga att det är gott. Då börjar man tänka om man kan laga mat eller inte. Man blir livrädd, säger han.

Kan bli en av 12 som går vidare

Nu väntar ytterligare matlagning tillsammans med juryns 40 favoriter från audition innan Roy Nader vet om han är en av de 12 som går vidare till att vara med i programmet.

– Konkurrensen är hård. Alla vet hur man lagar en god potatisgratäng eller hur en sås ska smaka. Det handlar om vem som kan leverera under press utan betänketid. Det hoppas jag att jag kan så att jag går vidare, säger han.

Den som vill följa Roy på hans resa kan göra det via hans instagramkonto. Där heter han theroynader.