Rötmånad i Roslagen

Rötmånaden har börjat. Det innebär att risken att bli matförgiftad ökar. Miljö- och hälsoskyddskontoret uppmanar att misstänkt matförgiftning ska anmälas.

  • Publicerad 13:59, 21 jul 2016

När det är varm och fuktigt i slutet på juli och början på augusti brukar rötmånaden infalla. Nu har den nått Roslagen, enligt Södra Roslagens miljö och hälsoskyddskontor.

När det är rötmånad är risken större att man blir sjuk av mat på restaurang eller från någon butik.

Miljö- och hälsoskyddskontoret uppmanar nu människor som tror att de drabbats att anmäla detta. Då kan inspektörer åka dit och ta provet, ringa in och eliminera smittkällor. Den som anmäler får vara anonym.

Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor är en gemensam myndigheten för Täby, Vaxholm och Norrtälje. Kontoret ligger i Täby. Kontaktinformation finns på respektive kommuns hemsida.

Fakta

Rötmånad

Infaller i slutet av juli och början av augusti när det ofta är värmt och fuktigt. Det gör att bakterier trivs och mat som får stå framme blir fort dålig.

Begreppet kommer från den gamla folkhandboken ”Bondepraktikan”. Traditionellt är också vidskeplighet kopplad till den här perioden. Till exempel att människor kan uppföra sig konstigt och kalvar kan födas missbildade, ofta med två huvuden.

Källa: Wikipedia
Visa merVisa mindre