Här träffar Rotebrospelarna sina idoler. Foto: Läsarbild Privat

Rotebrospelare åt middag med världseliten i pingis

Rotebro BTK var exklusivt inbjudna till Kinas ambassad och spelade mot världens bästa. – Det är rena drömmen, säger Rotebro BTK:s ordförande Lasse Naesström.

  • Publicerad 09:42, 6 nov 2018

I helgen avgjordes bordtennisturneringen Swedish Open Championship (SOC) i Eriksdalshallen och de allra bästa pingisspelarna var på plats. Eller vad sägs om Fan Zhendong, Xu Xin och Ding Ning. De tre kineserna är världsetta, världstvåa och olympisk mästare.

På plats på läktarna satt Rotebros pingisspelare och tittade på. Och de har mycket att lära. Turneringen vanns av världsettan Fan Zhendong som slog sin landsman Xu Xin i finalen. De två har varit i final i SOC de tre senaste åren och har idolstatus bland Rotebrospelarna.

Och bättre skulle det bli för Rotebros ungdomar. Efter tävlingarna i Eriksdalshallen bjöd Kinas ambassad på middag. Dit var Rotebro BTK bjudna. Klubbens kontakter med Kina bordtennisförbund stärktes efter deras resa till Jinan, Kina, i somras.

– Det är rena drömmen. Att ha ett utbyte med Kina har varit min önskan i alla år. Det passar så bra också med en av grundstenarna i klubben – att alla människor är lika mycket värda oavsett ursprung. Det är otroligt att få ett sådant här samarbete med en annan kultur, säger Rotebro BTK:s ordförande Lasse Naesström.

Fler samarbeten väntar

Att säga att Kina är bra i bordtennis skulle vara en av världens största underdrifter. De dominerar sporten och har så gjort sedan urminnes tid. Där finns mycket för de svenska spelarna att lära och Rotebro är på god väg. Ett par dörrar är redan öppnade.

– En förälder i klubben, Chunyan Zhang, har ett väldigt stort kontaktnät. Det gör att vi kan hoppas på ett fortsatt utbyte där det kanske kommer en grupp kinesiska barn till vårt sommarläger i Sollentuna. Vi hoppas också att våra talanger kan göra fler resor till Kina, säger Lasse Naesström.

William Lindberg spelar mot Fan Zhendong.

Förutom att träffa idolerna och äta middag tillsammans blev det också lite pingisspel där Rotebro fick spela mot sina idoler.

– Det var helt fantastiskt att få spela några bollar med Fan Zhendong eftersom han har varit min stora idol ända sedan han spelade i SOC för fyra år sedan. Han verkade väldigt trevlig. Det här inspirerar mig att träna ännu hårdare, säger 14-årige William Lindberg.

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!


Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01

Orienteringsboom i Enköping under corona

Sport OK Enen tvingas ställa in årets Oktoberrace i Fagerskogen.fredag 23/10 9:54